Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Καρούσος: Κοινές αξίες συμμερίζονται Κύπρος και Ρωσία για ειρήνη και ευημερία

04.11.2021
20:36
Πολιτική

Το μνημείο «Οικογένεια – Εγγύηση της Ειρήνης» που βρίσκεται στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, θα υπενθυμίζει τις κοινές αξίες που συμμερίζονται η Κύπρος και η Ρωσία στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην ευημερία των λαών, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

 
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του γλυπτού, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το μνημείο δημιουργήθηκε προς τιμή των στρατιωτών, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους, ενάντια στον φασισμό, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει η ανθρωπότητα με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Μέσα από το μνημείο αυτό τιμούμε όλους όσους, μέσω της αντίστασής τους, πρόταξαν με αυταπάρνηση την αγάπη τους για τις παγκόσμιες αρχές, αξίες και ιδανικά της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης» είπε και σημείωσε πως «το μνημείο αυτό αποτελεί το φάρο αντίστασης για τον καθένα από εμάς και το φάρο καθοδήγησής μας προς το μέλλον».
 
Πρόσθεσε ότι «το μνημείο «Οικογένεια – Εγγύηση της Ειρήνης» συμβολίζει την νίκη της δημοκρατίας και όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών ανά το παγκόσμιο.

«Η διαφύλαξη της ειρήνης στον κόσμο είναι εκ των ων ουκ άνευ» είπε και σημείωσε πως «οι στρατιώτες που πρόταξαν τα στήθη τους στα φασιστικά στρατεύματα έχουν επάξια κερδίσει τον τιμητικό τίτλο του φύλακα της ειρήνης.  Αντιστάθηκαν με ψυχικό σθένος, θάρρος και ανδρεία στα ναζιστικά στρατεύματα και συνέβαλαν στην επιβολή της παγκόσμιας ειρήνης, η οποία είναι ταυτόσημη με τον τερματισμό ενόπλων συρράξεων και βίαιων συγκρούσεων», είπε.
 
Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, «είναι πολλά και έχουμε χρέος να τα θυμόμαστε. Η αντίσταση των Ρώσων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει κερδίσει τον καθολικό σεβασμό των λαών ανά την υφήλιο καθότι συνέβαλε δραστικά στον θρίαμβο ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις των Ναζί και είχε καταλυτικό αποτέλεσμα στην επιτυχή έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». 
 
Σημείωσε επίσης πως «οι στρατιώτες που χάρισαν τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν πρότυπο καθότι μέσα από το μεγαλείο της ψυχής τους οδήγησαν την Ρωσία και όλο τον κόσμο σε θρίαμβο, στον θρίαμβο της Ελευθερίας».
 
Αναφερόμενος στα εγκαίνια του μνημείου «Οικογένεια – Εγγύηση της Ειρήνης» είπε πως «αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τις οικογένειες τους.  Η αναφορά στην οικογένεια δεν αφορά μόνο το σύνολο των προσώπων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικό δεσμό, αλλά επίσης στο σύνολο των κρατών τα οποία ασπάζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις πανανθρώπινες αξίες που με τόσο κόπο και αίμα κατέκτησαν οι λαοί της Γης δια μέσου των αιώνων».
 
Με την τέλεση των εγκαινίων αυτού του μνημείου, συνέχισε ο Γιάννης Καρούσος «φέρνουμε στις θύμισες μας ένα σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας το οποίο πρέπει να παραμείνει ανεξίτηλο στις μνήμες ολονών μας. 

Το μνημείο «Οικογένεια – Εγγύηση της Ειρήνης», σημείωσε, «θα θυμίζει τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους επισκέπτες του νησιού ότι, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι, κάποιοι άλλοι θυσίασαν τη ζωή τους, θα  υπενθυμίζει τις κοινές αξίες που συμμερίζονται η Κύπρος και η Ρωσία στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην ευημερία των λαών και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που αποτίουμε προς τους στρατιώτες της εποχής εκείνης, οι οποίοι εγγυήθηκαν την ειρήνη για τις γενεές που ακολούθησαν».
 
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στανισλάβ Οσάτσι και οι δωρητές του γλυπτού Βιατσεσλάβ και Γκαλίνα Ζαρενκόβ.
 
Ακολούθησε εορταστική συναυλία στην οποία συμμετείχαν η Υποδειγματική Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας και η Miss Universe 2002 Οξάνα Φιοντόροβα.