ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Σκοπός να ελέγξουν το αλκοόλ που αντέχει να καταναλώσει ο Παναγιώτης», είπε η δικαστής - Συγκλονίζουν τα λόγια το πατέρα του

«Σκοπός να ελέγξουν το αλκοόλ που αντέχει να καταναλώσει ο Παναγιώτης», είπε η δικαστής - Συγκλονίζουν τα λόγια το πατέρα του

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, επέβαλε σήμερα Πέμπτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε τρία πρόσωπα, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για υπόθεση, που αφορά τον θάνατο του 14χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους, που συνέβη στις 14/04/2019 κατά τη διάρκεια πάρτι.

Το Δικαστήριο εξέδωσε επίσης διάταγμα επιτήρησης των τριών κατηγορουμένων για περίοδο τριών ετών από σήμερα.

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης της ποινής, η δικαστής είπε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στο αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω απερίσκεπτης, αλόγιστης και επικίνδυνης πράξης και σημείωσε πως «η οποιαδήποτε ποινή δεν θα φέρει πίσω τον Παναγιώτη και δεν μπορεί να ακυρώσει αυτό που έχει συμβεί».

Αναφερόμενη στα γεγονότα, η δικαστής είπε πως το βράδυ της 14ης Απριλίου 2019 «οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να ελέγξουν τις αντοχές του Παναγιώτη στο αλκοόλ, το αποτέλεσμα μοιραίο, ολέθριο και μη αναστρέψιμο. Οι τρεις ανέλαβαν εργολαβικά να μεθύσουν τον Παναγιώτη, ο οποίος μόνος του χωρίς κάποιον να τον υποστηρίξει και με όλους να τον κοροϊδεύουν, καθόταν ανάμεσα τους οι οποίοι ανέλαβαν να ελέγχουν το πόσο ποτό «σηκώνει».

Πρόσθεσε πως «οι περιβάλλουσες περιστάσεις ιδιαίτερα λυπηρές, να καθίστανται ακόμα πιο στενάχωρες, παρακολουθώντας στο οπτικοακουστικό υλικό, τις ενέργειες όλων όσοι τη στιγμή, που ήταν ενώπιον πράξης, που είχε ως αποτέλεσμα τοΝ θάνατο, χειροκροτούσαν, διασκέδαζαν και δεν αντέδρασαν. Αναπόφευκτο συμπέρασμα η εκκωφαντική αποτυχία της κοινωνίας, όταν φτάσαμε στο σημείο να αναμένεται από Δικαστήριο να επιβάλει τιμωρία επειδή βασικοί θεσμοί απέτυχαν στο αυτονόητο, δηλαδή να δράσουν προληπτικά, να θεσμοθετήσουν, να παιδαγωγήσουν, να ενημερώσουν, να επέμβουν και να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές».Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι «σαφέστατα η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν ένα στιγμιαίο λάθος. Ηταν συνεχής και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, που είχε ως απώτερο σκοπό να ελέγξουν το αλκοόλ που αντέχει να καταναλώσει ο Παναγιώτης, ο οποίος τελικά δεν άντεξε. Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν μια, ενιαία, συντονισμένη και συνεργαζόμενη, η οποία διήρκησε από την άφιξη τους στο πάρτι μέχρι και την ώρα που ο Παναγιώτης δεν άντεξε και τον έβγαλαν έξω, δηλαδή μία περίπου ώρα».

Σημειώνεται επίσης πως «ο Παναγιώτης, ως εύκολο θύμα, λόγω της ευαλωτότητας του, το επίδικο βράδυ έγινε πειραματόζωο, προκειμένου να εξεταστεί η αντοχή του στην κατάποση αλκοόλ. Οι καταδικασθέντες ανέλαβαν αυτό το ρόλο κάτω από τις ιαχές επιδοκιμασίας των υπολοίπων παρευρισκόμενων και ο Παναγιώτης υπάκουα κατανάλωσε αλκοόλ για να αποδείξει ότι «σώννει» Μόνο που στην πραγματικότητα δεν «έσωννε» και το αποτέλεσμα, μακάβριο».

Η σοβαρότητα του αδικήματος, συνέχισε η δικαστής διαβάζοντας την ποινή, «είναι δεδομένη, δεδομένη όμως είναι και η υποχρέωση του Δικαστηρίου να προχωρήσει στην εξατομίκευση της ποινής, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος, τις προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων, αλλά και τους μετριαστικούς παράγοντες».

Προς όφελος των κατηγορουμένων το Δικαστήριο έλαβε υπόψη το λευκό ποινικό τους μητρώο, το νεαρό της ηλικίας τους, τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του κάθε ενός ξεχωριστά, τις περιβάλλουσες συνθήκες και την απολογία τους.

Ανέφερε ωστόσο πως παρά τους μετριαστικούς παράγοντες «η σοβαρότητα του αδικήματος, η βάναυση προσβολή της προσωπικότητας του Παναγιώτη, η απόλυτη αδιαφορία για την υγεία και ασφάλεια του, στο πλαίσιο της αδιανόητης διασκέδασης τους, όπως και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι με την απερίσκεπτη, αλόγιστη και επικίνδυνη πράξη τους έκοψαν τόσο πρόωρα το νήμα μιας ανθρώπινης ζωής, συνθλίβοντας τα όνειρα του Παναγιώτη και προκαλώντας τεράστιο και μόνιμο πόνο στους οικείους του, δεν αφήνουν το οποιοδήποτε περιθώριο παρά την επιβολή αυστηρής αποτρεπτικής ποινής. Η ποινή φυλάκισης είναι μονόδρομος» είπε.

Το Δικαστήριο επέβαλε σε κάθε κατηγορούμενο στην κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 18 μηνών.

Η δικαστής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κατά πόσον υφίστανται λόγοι αναστολής των ποινών φυλάκισης λέγοντας πως στις 20/4/21 ψηφίστηκε ο Περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021 και «στην υποχρέωση της Δημοκρατίας εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ενωση με τίτλο «Οδηγία 2016/800 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016 σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών».

Αφού ανέφερε πως η σχετική οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί στην εγχώρια νομοθεσία το επίδικο χρονικό διάστημα, η δικαστής ανέφερε πως η σχετική νομοθεσία που αναφέρεται στους ανήλικους υπόπτους ή κατηγορουμένους ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021. Πλέον έχει συσταθεί Δικαστήριο Παιδιών ακριβώς για εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν «παιδιά σε σύγκρουση» με τον όρο να περιλαμβάνει ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος αλλά και νέους μέχρι 21 ετών σε σχέση με τα αδικήματα που έγιναν ενώ δεν είχε συμπληρωθεί το 18ο έτος».

Οι κατηγορούμενοι, σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν ανήλικοι και μέχρι σήμερα ουδείς είναι 21 ετών και επομένως θα μπορούσαν να εμπίπτουν εντός του ορισμού «παιδί σε σύγκρουση» και θα μπορούσαν να τύχουν της μεταχείρισης που προνοεί ο συγκεκριμένος νόμος.

Το Δικαστήριο ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ των κατηγορουμένων, στην απόφαση του αναφέρει πως «δικαιολογείται η αναστολή της ποινής φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί για τρία έτη από σήμερα».

Ωστόσο το Σώμα εξέδωσε διάταγμα επιτήρησης των κατηγορουμένων για τρία χρόνια από σήμερα, περίοδο κατά την οποία διατάσσονται όπως «τελούν υπό την επιτήρηση αρμόδιου για τον σκοπό αυτό κηδεμονικού λειτουργού και διατάσσονται όπως διαμένουν στις δηλωθείσες διευθύνσεις τους, παρουσιάζονται/ή επικοινωνούν με τον κηδεμονικό λειτουργό, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίδονται σ’ αυτόν. Επίσης οι κατηγορούμενοι θα συμμορφώνονται και θα συνεργάζονται καθ’ όλη την περίοδο επιτήρησης με τις υποδείξεις του κηδεμονικού λειτουργού τις οποίες αυτός θεωρεί αναγκαίες, ο λειτουργός θα επισκέπτεται και θα λαμβάνει αναφορά από τους κατηγορουμένους κάθε μήνα και θα υποβάλλει στο Δικαστήριο έκθεση προόδου αναφορικά με την τήρηση και εφαρμογή του διατάγματος κάθε έξι μήνες».

Επίσης «σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του διατάγματος ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του κηδεμονικού λειτουργού, το Δικαστήριο θα ενημερωθεί αμέσως με σχετική έκθεση του».

Απευθυνόμενη προς τους κατηγορούμενους η δικαστής ανέφερε ότι η ποινή φυλάκισης είναι ποινή, αλλά αναστέλλεται για να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία και διέταξε όπως οι τρεις αφαιρεθούν από το κατάλογο των ατόμων που δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα και να τους επιστραφούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Συγκλονιστικά ήταν και τα λόγια το πατέρα του ο οποίος μίλησε στον ΑLPHA.

«Μακάρι να φκει η απόφαση να τιμωρηθούν για να ησυχάσουμε και λίγο εμείς και η ψυχή του μωρού μου. Να παραδειγματιστούν και μακάρι να είναι το τελευταίο περιστατικό. Να δικαστούν, να τιμωρηθούν, να παραδειγματιστεί η υπόλοιπη νεολαία, η κοινωνία, να μην ξανασυμβεί. Τουλάχιστον θα είναι δικαίωση, για τη μνήμη του μωρού μου»

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠαίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Παίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Θέση παίρνει για τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΠτΔ πρέπει να αναλάβει για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top