ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτέλους και κάτι ευχάριστο! Μειώθηκαν κατά 8,3% οι θανάτους πεζών την τελευταία δεκαετία

Επιτέλους και κάτι ευχάριστο! Μειώθηκαν κατά 8,3% οι θανάτους πεζών την τελευταία δεκαετία

Αρκετά μεγαλύτερη του μέσου όρου της ΕΕ είναι η ετήσια μείωση στους θανάτους πεζών στην Κύπρο για την περίοδο 2003-2013, με ποσοστό 8,3%, σε σύγκριση με 5,5% της ΕΕ.

Σύμφωνα με την 29η ετήσια έκθεση του προγράμματος Road Safety PIN του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην Κύπρο, το 2013 ο αριθμός θανάτων πεζών σε αναλογία πληθυσμού στην Κύπρο, ήταν μόλις ίσος με το μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσημη ανακοίνωση που παραθέτει σύνοψη των συμπερασμάτων της έκθεσης, αναφέρει ότι 138.400 πεζοί και ποδηλατιστές έχασαν τη ζωή τους στην ΕΕ κατά την περίοδο 2001-2013.

Οι θάνατοι πεζών αποτελούν το 21% του συνόλου των οδικών θανάτων στην ΕΕ και οι θάνατοι ποδηλατιστών το 8%. Οι ρυθμοί μείωσης των πεζών και ποδηλατιστών τα τελευταία 10 χρόνια ήταν χαμηλότεροι από το ρυθμό μείωσης των θανάτων σε επιβαίνοντες οχημάτων.

Η πλειονότητα των θανάτων πεζών στην ΕΕ, καταγράφεται σε αστικούς δρόμους με 69% και στην Κύπρο είναι ελαφρά ψηλότερο με 71%.

Σχετικά με τους ποδηλατιστές, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες στην ΕΕ, με ετήσιο ποσοστό κάτω από 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Προστίθεται στο σημείο αυτό ότι στην Κύπρο οι διακινήσεις με ποδήλατο είναι ελάχιστες, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πάνω από τους μισούς ( 56%) θανάτους ποδηλατιστών στην ΕΕ, σημειώνονται σε αστικούς δρόμους, ενώ η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στη σχετική γραφική παράσταση, λόγω των πολύ μικρών αριθμών, που παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και συστάσεις του ETSC προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων η ΕΕ καλείται να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ζώνες με όριο ταχύτητας 30 km/h σε κατοικημένες περιοχές και να περιορίσουν το όριο σε άλλους αστικούς δρόμους μέχρι τα 50 km/h.

Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός κατευθυντήριων γραμμών για μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, καθώς και η υποστήριξη προς τα κράτη μέλη για να εφαρμόζουν σχέδια ελέγχου της ταχύτητας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

Στα κράτη μέλη συστήνεται η εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας, ο διαχωρισμός των πεζών και των ποδηλατιστών από τα μηχανοκίνητα οχήματα με κατάλληλες κατασκευές, εκεί όπου οι ταχύτητες των μηχανοκινήτων είναι ψηλές, καθώς και η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών για τη δημιουργία ζωνών με όριο ταχύτητας 30 km/h σε κατοικημένες περιοχές και τον περιορισμό του ορίου σε άλλους δρόμους μέχρι τα 50 km/h.

 

Τέλος, ζητείται η εντατικοποίηση του ελέγχου της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια και ποδηλατοδρόμους, η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ποδηλατιστών και των πεζών για τους οδικούς κινδύνους και η επίδειξη μηδενικής ανοχής στη χρήση ναρκωτικών και κατανάλωση αλκοόλ, για όλους τους χρήστες των δρόμων, περιλαμβανομένων των ποδηλατιστών

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top