ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση εκφράζει η Νέα Ζηλανδία για τη διαδικασία στο Κυπριακό

Ικανοποίηση εκφράζει η Νέα Ζηλανδία για τη διαδικασία στο Κυπριακό

Ικανοποίηση, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Murray McCully για τη δέσμευση των μερών στην Κύπρο σε μια νέα διαδικασία καθώς και την καλή θέληση που προέρχεται από τις συνομιλίες.

Ο κ. McCully μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Καλωσορίζοντας τον κ. McCully, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη του στην Κύπρο σε ένα χρόνο. “Αποδεικνύει το  έντονο ενδιαφέρον του για την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της Νέας Ζηλανδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασχολείται με διάφορα θέματα που εκκρεμούν ενώπιόν του, και δυστυχώς, ένα από τα οποία είναι το δικό μας (το Κυπριακό), είπε.

Ανέφερε ότι η ΝΖ θα προεδρεύει του ΣΑ τον ερχόμενο Ιούλιο, “σε ένα διάστημα όπου το Κυπριακό θα συζητηθεί λόγω της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ετσι, ενημερώσαμε σε βάθος για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες να λυθεί το Κυπριακό και να επανενωθεί η χώρα και μιλήσαμε για το μομέντουμ (δυναμικότητα) η οποία δημιουργήθηκε” μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και πώς διαμορφώνονται οι συνομιλίες και τί αναμένεται να γίνει

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία είναι μέλη της Κοινοπολιτείας. Είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει και τους δύο, για το κοινό όφελος των λαών μας, βάσει των αρχών και αξιών της ίδιας της Κοινοπολιτείας. Υπάρχει, ανέφερε, μια αμοιβαία κατανόηση για την ανάγκη όπως η Κοινοπολιτεία οδηγηθεί στο μέλλον όπου η πραγματική οικονομική, πολιτική και κοινωνική δυναμική της να να μεταφραστεί περαιτέρω σε πραγματικές δυνατότητες.

Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του CIMAG, Commonwealth Ministerial Action Group, η οποία επιβλέπει και συμβουλεύει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την τήρηση των δημοκρατικών αρχών της ιδιότητας του μέλους. Είπε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας και “επομένως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας ως μέλη της CIMAG”¨.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Υπουργός McCully πριν από την Κύπρο επισκέφθηκε επίσης την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την εκτίμηση του υπουργού της Νέας Ζηλανδίας για την κατάσταση στην περιοχή. Ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι η επίσκεψή του κ. McCully στο Ισραήλ είναι χρήσιμη, ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ την ερχόμενη βδομάδα.

Συζήτησαν επίσης το Μεσανατολικό, την κατάσταση στη Συρία, στο Ιρακ, και το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους Τζιχαντιστές στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. McCully εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου υπάρχουν τόσα θετικά πράγματα για συζήτηση.

Ανέφερε ότι η χώρα του πιστεύει έντονα ότι στο ΣΑ “θα πρέπει να ακούμε τις φωνές των χωρών οι οποίες επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου”.

Πρόσθεσε ότι λόγω του ότι η χώρα του θα αναλάβει την προεδρία του ΣΑ τον ερχόμενο Ιούλιο, “ήθελα πάρα πολύ να ενημερωθώ και από κοντά και να διασφαλίσω όπως το ΣΑ θα διαδραματίσει τον υποστηρικτικό του ρόλο στην ενθάρρυνση της καλής ηγεσίας, κάτι που είδαμε πρόσφατα.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της χώρας του γιατί “βλέπουμε τα μέρη να δεσμεύονται σε αυτή τη διαδικασία, βλέπουμε καλή θέληση που προέρχεται από αυτές τις συνομιλίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι συζήτησαν περιφερειακά θέματα, και ανέφερε ότι επισκέφθηκε επίσης και το Ισραήλ. Ο κ. McCully είπε ότι το Μεσανατολικό είναι ένα θέμα που θα βρίσκεται στην ατζέντα τον ερχόμενο Ιούλιο και η γνώμη του κ. Κασουλίδη είναι εξαιρετικά υποβοηθητική για το θέμα.

Τέλος ανέφερε ότι συζήτησαν και θέματα Κοινοπολιτείας και ότι “εργαζόμαστε μαζί για να σημαίνει κάτι” ο θεσμός, προσθέτοντας ότι το CIMAG είναι ο προστάτης των αρχών της Κοινοπολιτείας” και εξήρε τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top