ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατασκοπευτικό βαν: Με 90 κατηγορίες στο Κακουργιοδικείο η εταιρεία - Στα πολύ «μαλακά» η υπόθεση

Κατασκοπευτικό βαν: Με 90 κατηγορίες στο Κακουργιοδικείο η εταιρεία - Στα πολύ «μαλακά» η υπόθεση

Με την επιβολή ενός μεγάλου χρηματικού προστίμου στην εταιρεία Ws Wispear Systems Limited από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας θα «κλείσει», όπως όλα δείχνουν, η περιβόητη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, η αποκάλυψη της οποίας είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο και σάλο στην Κύπρο.

Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου η υπόθεση ήταν ορισμένη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για σκοπούς παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Όπως έγινε γνωστό, όμως, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα οι τρεις κατηγορούμενοι - φυσικά πρόσωπα - στο κατηγορητήριο, οι Ταλ Ντίλιαν, από το Ισραήλ, Ανδρέας Χριστοφόρου, από τη Λεμεσό και Δημήτρης Χριστοδούλου, από το Τραχώνι, απαλλάχτηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, ωστόσο ο λόγος για τον οποίο διατάχθηκε η αναστολή της ποινικής τους δίωξης δεν αναφέρθηκε στο δικαστήριο.

Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε μονάχα η εταιρεία Ws Wispear Systems Limited (νομικό πρόσωπο). Η δικάσιμος ορίστηκε για πρώτη εμφάνιση στο Κακουργιοδικείο στις 30 Νοεμβρίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό αναφορά εταιρεία πιθανότατα θα εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, ο οποίος θα δηλώσει την ενοχή ή τη μη παραδοχή της εταιρείας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Σε περίπτωση που η εταιρεία κριθεί ένοχη, είτε με δική της παραδοχή, είτε μετά από ακρόαση, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι να της επιβληθεί ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν περιλαμβάνει συνολικά 90 κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τα αδικήματα συσκευές ή μηχανήματα υποκλοπών ή παρακολουθήσεων, κατάχρησης επινοήσεων, παράνομης παρέμβασης και υποκλοπής, εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την διάπραξη των αδικημάτων, παροχής δικτύου χωρίς άδεια, χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, αναληθείς δηλώσεις, επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τα πλείστα από τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ των ετών 2018-2019. Ανάμεσα στις πολλές κατηγορίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία Ws Wispear Systems Limited είναι ότι κατασκεύασε ηλεκτρονικό μηχάνημα, αποτελούμενο από σημεία πρόσβασης τεχνολογίας Wi-Fi (access points) μ’ ενσωματωμένες κεραίες, ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαποδιαμορφωτή και λογισμικό, γνωρίζοντας ότι αυτά ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους και λειτουργούσαν κατά τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή ιδιωτικής επικοινωνίας, χωρίς την άδεια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Παράλληλα, η εταιρεία κατηγορείται ότι με πρόθεση και χωρίς δικαίωμα προέβη, με τεχνικά μέσα, σε υποκλοπή μη δημόσιων διαβιβάσεων ηλεκτρονικών δεδομένων από σύστημα πληροφοριών, δηλαδή με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αποτελούμενο από σημεία πρόσβασης τεχνολογίας Wi-Fi με ενσωματωμένες κεραίες, ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαποδιαμορφωτή και λογισμικό υπέκλεψε τον διεθνή αριθμό συνδρομητών (IMSI) 626 καρτών SIM, που χρησιμοποιούνταν σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Στο πινάκιο της υπόθεσης αναγράφονται συνολικά 134 μάρτυρες κατηγορίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top