Διεθνής έρευνα: Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% τις μολύνσεις Covid-19

Διεθνής έρευνα: Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 53% τις μολύνσεις Covid-19

Η χρήση μάσκας είναι το αποτελεσματικότερο -πέρα από τα εμβόλια- μη φαρμακευτικό μέτρο προφύλαξης από την Covid-19, μειώνοντας κατά 53% τις μολύνσεις από κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχε και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων. Γι' αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Η μελέτη έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Αννίτα Δημητρίου: Η απόφαση για απόσυρση και η απάντηση για «στημένα παιχνίδια» και «κόλπα κάτω από το τραπέζι» (VIDEO)

Αννίτα Δημητρίου: Η απόφαση για απόσυρση και η απάντηση για «στημένα παιχνίδια» και «κόλπα κάτω από το τραπέζι» (VIDEO)

Σε μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε ποτέ να λάβει παραδέχθηκε ότι προχώρησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου όσον αφορά την απόσυρση της από το χρίσμα για τις Προεδρικές του 2028.

BEST OF TOTHEMAONLINE