ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κήρυξη Εμπορευσιμότητας για το «Αφροδίτη»

Κήρυξη Εμπορευσιμότητας για το «Αφροδίτη»

Ανακοίνωση του Εμπορίου Βιομηχανίας αναφέρει οτι θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.

Εμπορεύσιμο κήρυξαν το το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη στο τεμάχιο δώδεκα  οι  εταιρείες  Noble, Delek  και Avner.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου τεμάχιο δώδεκα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αποτελεί, προστίθεται,  ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου  από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης.

Η ανακοίνωση εισημαίνει ακόμη οτι πρόκειται για ενα σημαντικό βήμα για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και για άλλες χρήσεις καθώς και  για σκοπούς  εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Ενέργειας , Εμπορίου , Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι οι εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, κατέχουσες Άδεια Έρευνας υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 12 της ΑΟΖ της Κύπρου , κήρυξαν εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου « Αφροδίτη ». Το Υπουργείο Ενέργειας, καλωσορίζει την εν λόγω κήρυξη εμπορευσιμότητας.
 
Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι Αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού Τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Το εν λόγω Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των Αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν. Το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της Κυπριακής Κυβέρνησης. Όταν και εφόσον συμφωνηθεί και τύχει έγκρισης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να χορηγήσει σχετική Άδεια Εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις Αδειούχες εταιρείες.
 
Οι όροι οι οποίοι θα διέπουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο ερευνητικό Τεμάχιο 12, θα καθοριστούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση σύμφωνα με το ισχύον εθνικό δίκαιο και τυχόν σχετικές διακρατικές Συμφωνίες.
 
Η κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ερευνητικό Τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης. Πρόκειται δε για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση ( monetization ) των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς  εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσ ιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top