ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ στον Πρ. Λαικού Κόμματος Ισπανίας: «Εκτιμήσαμε τις πολιτικές σου δηλώσεις» - Σημερινή συνάντηση στα γραφεία Δ.Συναγερμού

Αβέρωφ στον Πρ. Λαικού Κόμματος Ισπανίας: «Εκτιμήσαμε τις πολιτικές σου δηλώσεις» - Σημερινή συνάντηση στα γραφεία Δ.Συναγερμού

Τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Ισπανίας κ. Pablo Casado υποδέχθηκε σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου και στελέχη του κόμματος. Η επίσκεψη του κ. Casado επέρχεται εκείνης του κ. Νεοφύτου στην Ισπανία πριν μερικές μέρες, με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να τονίζει σήμερα τα εξής:

«Αγαπητέ Πάμπλο. Είναι μεγάλη η χαρά μου να σε καλωσορίζω στην Κύπρο και στο κόμμα μας. Είσαι αληθινός φίλος στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένας αληθινός φίλος για την Κύπρο. Εκτιμάμε τις δημόσιες δηλώσεις σου επί της αρχής αναφορικά με την Κύπρο και την Ελλάδα. Για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας αναφορικά με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και επίσης για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρακολουθούμε την ατζέντα της Ισπανίας επίσης και ξέρεις πως η Κύπρος στάθηκε στο πλευρό της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της παράνομης για εμάς απαίτηση της Καταλονίας για ανεξαρτησία. Σταθήκαμε επί της αρχής και εκτιμήσαμε τις πολιτικές σου δηλώσεις ότι η Ισπανία υπό την αρχηγία σου, και εύχομαι να γίνεις ο νέος Πρωθυπουργός της Ισπανίας, δεν θα δεχτεί ποτέ μια λύση δυο κρατών για την Κύπρο. Επιπρόσθετα αντιμετωπίζουμε πολλαπλές, κοινές προκλήσεις. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους πολιτικούς πρόσφυγες αλλά πρέπει την ίδια ώρα να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης. Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με το Μαρόκο, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες στην Κύπρο και έχετε υπόψη ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους αιτούντες άσυλο να φτάνουν το 4% του πληθυσμού μας. Σε ευχαριστώ που επισκέφτηκες την Κύπρο μετά τη συνάντησή μας της προηγούμενης Δευτέρας στη Μαδρίτη. Γνωρίζω πόσο απασχολημένος είσαι και ότι προγραμματίζετε να βρεθείτε στη Λατινική Αμερική σύντομα εξού και εκτιμώ βαθιά που είστε σήμερα μαζί μας».

Από την πλευρά του ο κ. Casado τόνισε τα εξής:

«Σε ευχαριστώ πολύ Αβέρωφ. Εκτιμώ πολύ ότι τα αδελφά κόμματά μας υπερασπίζονται από κοινού τις αρχές και τις αξίες μας όπως έχουμε ήδη συζητήσει και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εκτιμώ όσα κάνει η Κύπρος για την Ισπανία, όπως ανέφερες πάντα υπερασπιζόσαστε την εδαφική μας ακεραιότητα όπως κάνουμε και εμείς για την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτή είναι μια κοινή αρχή διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης πρέπει να στέκονται επί αυτής της αρχής. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη ένα κοινό θέμα, που είναι η χρήση του μεταναστευτικού. Πρέπει να έχουμε κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας κατά της παράτυπης μετανάστευσης. Νομίζω ότι αυτό που έχει συμβεί σε εμάς είναι θέμα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε τη θέση ότι για να διατηρήσουμε τα σύνορά μας πρέπει να υπολογίζουμε στη Frontex ίσως και στο Ναυτικό των κρατών μελών. Και το ίδιο που η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τώρα οι συνάδελφοί μας από την Πολωνία και τη Λετονία περνάνε από τις δύσκολες στιγμές. Εκτιμώ επίσης τα όσα κάνετε και έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη του τουρισμού και στις θέσεις εργασίας. Εμείς στην Ισπανία είμαστε 15% ανεργία, αλλά θέλουμε να πετύχουμε τα ποσοστά της Κύπρου και ευελπιστώ ότι όταν θα είμαστε ξανά στην εξουσία θα καταφέρουμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό. Έχετε όλη μας την υποστήριξη στο κόμμα και στην κυβέρνηση και να ξέρετε ότι η Ισπανία θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος φίλος και σύμμαχος και όταν επανέλθουμε στην κυβέρνηση θα υπερασπιστούμε αυτά που υπερασπίζεστε κι εσείς και ελπίζω να συμβεί σύντομα εφόσον αυτό θα είναι καλό όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας ερώτηση του κ. Νεοφύτου για την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία για το 2021 ο κ.Casado απάντησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε βάσει των υπολογισμών της εκτιμώμενη ανάπτυξη 9,8% για φέτος. Τώρα έχει μειωθεί δραματικά σχεδόν στο μισό και αναμένεται 4,5%.

Και ως προς την ύφεση, το ΑΕΠ πέρσι έπεσε 11%, οπότε μιλάμε για ανάκαμψη όχι για ανάπτυξη. Θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα φτάσει σε προ πανδημίας αριθμούς».

Στα προαναφερόμενα ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Έχουμε σημείωσε ο κ. Νεοφύτου σχεδόν πλήρη απασχόληση. Πέρσι είχαμε οπισθοχώρηση 5,2% πολύ χαμηλότερη από το μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουμε ανάκαμψη για το 2021 γύρω στο 6%. Και μιλάμε για μια χώρα που αντιμετώπισε δημοσιονομική-τραπεζική κρίση με bail in και bail out και εύχομαι για εσάς γρήγορα να γίνετε Πρωθυπουργός και να δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

Απαντώντας ο κ. Casado τόνισε ότι: «Η Ισπανία είναι μια μεγάλη χώρα που έχουμε μεγάλες ευκαιρίες, τα πήγαμε πολύ καλά όταν ήμασταν στην εξουσία έχοντας δημιουργήσει 3 εκατ., θέσεις εργασίας. Σε μόλις πέντε χρόνια μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση που τη διαχειρίστηκε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Όταν πήραμε την εξουσία είχαμε μια χρεωκοπημένη χώρα αλλά ξεπεράσαμε την κρίση γρήγορα όπως κάναμε και στη δεκαετία του 1990. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που το Λαϊκό Κόμμα πρέπει να ξεπεράσει μια μεγάλη κρίση που δεν τη διαχειρίστηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Αυτή είναι η ζωή, η Ισπανία είναι μια υπέροχη χώρα και θα πετύχουμε γιατί έχουμε πληθώρα καλών εταιρειών, εργαζομένων, και καλούς φίλους. Είμαι σίγουρος πως θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση πολύ σύντομα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στην Πάφο: Η νύχτα ήταν ήσυχη χωρίς αναζωπυρώσεις - Σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Βρήκαν στο σπίτι του κλεμμένη μοτοσυκλέτα - Φόρεσαν χειροπέδες σε 18χρονο

Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης - 49χρονος έπεσε με το όχημά του σε γκρεμό - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείοΣε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top