ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες χώρες επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποια είναι η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς

Ποιες χώρες επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό - Ποια είναι η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από τη 16η Μαρτίου 2022 προωθεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD)/Πρασίνων/Φιλελευθέρων (FDP), κατά πληροφορίες που διέρρευσαν σε γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο νέος κανονισμός περί προστασίας από λοιμώδεις νόσους, που αναμένεται να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έως τη 12η Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι έως και τη 15η Μαρτίου 2022, όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, μαιευτικές κλινικές, ιατρεία, οδοντιατρεία, σωστικά συνεργεία, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή ιατρική γνωμάτευση με κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

"Από τη 16η Μαρτίου, νέες εργασιακές συμβάσεις μπορούν να συναφθούν μόνο εάν προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία", αναφέρεται στο προσχέδιο του κανονισμού που έχει στη διάθεσή του το Reuters. Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη ότι στο εξής, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού, τα εμβόλια θα μπορούν εκτός από τους γιατρούς να χορηγούν οδοντίατροι, κτηνίατροι και φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα λάβουν απαραίτητη εκπαίδευση. Επιπλέον, η μεταβατική περίοδος "ιδιαίτερα δραστικών μέτρων" για την πανδημία προβλέπεται να παραταθεί από την 15η Δεκεμβρίου έως την 15η Φεβρουαρίου.

Η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει εξάλλου να επιβάλει αυστηρή υποχρέωση εμβολιασμού, επί ποινή κυρώσεων, από αφαίρεση βαθμού έως και απόλυση -σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) - σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν χωρίς βάσιμο ιατρικό λόγο.

Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 για όλους άνω των 14 ετών από την 1η Φεβρουαρίου

Πρόστιμο ύψους έως και 600 ευρώ ανά τρεις μήνες θα επιβάλλεται σε όσους δεν εμβολιάζονται κατά της COVID-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022, προβλέπει σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η αυστριακή κυβέρνηση. Εξαιρέσεις -σύμφωνα την αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF- θα προβλέπονται για τους κάτω των 14 ετών, εγκύους, αναρρώσαντες από την COVID-19 έως και έξι μήνες μετά το θετικό τεστ και για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 3.600 ευρώ ανά δόση εμβολίου που θα προγραμματίζεται από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα πραγματοποιείται. Από την 15η Φεβρουαρίου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αυστρίας που δεν έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν πρόσκληση για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και από την 15η Μαρτίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Μεταξύ 1ης και της 2ης δόσης θα επιτρέπεται διάστημα 14-42 ημερών, ενώ η 3η δόση θα πρέπει να χορηγείται 120-270 ημέρες μετά τη 2η. Με τον ίδιο κανόνα, από σήμερα καθίστανται άκυρα 28.423 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Αυστρία, καθώς η διάρκεια ισχύος τους είχε αρχικά οριστεί στις 360 ημέρες, ενώ τώρα μειώνεται στις 270.

Βραζιλία: 66 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 4.900 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 66 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.884 κρούσματα του SARS-CoV-2. Μία ημέρα νωρίτερα, ανακοινώνονταν 170 θάνατοι και 8.838 κρούσματα.


Με 615.636 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 22.143.091 η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ωστόσο, καθώς ο εμβολιασμός εντέλει προχώρησε στη Βραζιλία, οι θάνατοι έχουν μειωθεί αισθητά από τον Απρίλιο, όταν η πανδημία μαινόταν και ο κυλιόμενος μέσος όρος τους ανά 24ωρο ανερχόταν σε σχεδόν 3.000.

Κούβα: Δύο θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, λιγότερα από 100 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν δύο ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 88 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 8.309 νεκρούς επί συνόλου 963.090 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει μειωθεί στους 590, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Στην κεντρική επαρχία Καμαγουέι εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα του προηγούμενου 24ώρου (22), ενώ ακολούθησε η ανατολική επαρχία Ολγκίν (κατέγραψε 15).

Η Κούβα συνεχίζει την εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της. Μέχρι χθες, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, είχαν εμβολιαστεί πλήρως 9,2 εκατ. από το σύνολο των 11,2 εκατ. κατοίκων με την αξιοποίηση των εγχωρίως παραγόμενων σκευασμάτων Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus.

Φιλιππίνες: 603 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, άλλοι 156 θάνατοι

Το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 603 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ πρόσθεσε στον επίσημο απολογισμό άλλους 156 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, εκ των οποίων όμως διευκρίνισε πως μόνο οι 12 πέθαναν μέσα στον Δεκέμβριο.


Επισήμως, τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο ασιατικό αρχιπέλαγος των 110 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, τους 49.386 νεκρούς επί συνόλου 2.834.775 μολύνσεων. Πρόκειται για τη δωδέκατη συναπτή ημέρα που το φιλιππινέζικο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε λιγότερα από χίλια κρούσματα.

Νότια Κορέα: 41 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 4.300 κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 4.325 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 41 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.893 νεκρούς επί συνόλου 477.358 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 0,82%.


Στο μεταξύ τα κρούσματα της νέας παραλλαγής Ομικρον του ιού που έχουν εντοπιστεί έφθασαν τα 24, από τα οποία 18 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (+12 σε 24 ώρες). Ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε από την προηγουμένη (5.127), όμως αυτό οφειλόταν κυρίως στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί οποιαδήποτε Κυριακή από την εκδήλωση της πανδημίας στη νοτιοκορεατική επικράτεια, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο αριθμός των ασθενών με βαριά συμπτώματα της νόσου μειώθηκε στους 727 (-17 σε 24 ώρες). Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,67 εκατ. πολίτες (το 83,1% του πληθυσμού των 52 εκατ.), εκ των οποίων 41,34 εκατ. (το 80,5%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Πάνω από 3,95 εκατ. πολίτες (το 7,7%) έχουν πλέον λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top