ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Revenge porn: Kοινό στοιχείο όλων των περιπτώσεων ο εκβιασμός – Εξάπλωση του φαινομένου σε εφήβους

Revenge porn: Kοινό στοιχείο όλων των περιπτώσεων ο εκβιασμός – Εξάπλωση του φαινομένου σε εφήβους

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία ή αλλιώς revenge porn.

Η εκδικητική πορνογραφία είναι ουσιαστικά ένα είδος ηλεκτρονικού εγκλήματος το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στο ThemaOnline από καταρτισμένη ψυχολόγο, πρόκειται για μια μορφή ψυχολογικής βίας, που έχει ως κύριο στοιχείο τον εκβιασμό και στοχεύει στην χειραγώγηση του θύματος. Δηλαδή, ο θύτης εκβιάζει το θύμα χρησιμοποιώντας προσωπικό και ευαίσθητο προς το θύμα υλικό (σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες ή βίντεο) για να το χειραγωγείται και να το κάνει ότι θέλει. Πιο συγκεκριμένα, η ειδικός δήλωσε: «Ο θύτης έχει τόσο χαμηλή αυτοπεποίθηση και προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπο να κρατήσει το θύμα κοντά του». Το σημαντικό τονίζει, που πρέπει να κρατήσουμε είναι το στοιχείο του εκβιασμού που αποτελεί και το κύριο όπλο του θύτη.

Πρόσθεσε, πως τέτοια παραδείγματα μπορεί να αφορούν  πρώην συντρόφους ή πρώην συζύγους οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν και να χειραγωγήσουν την γυναίκα που τους εγκατέλειψε. Κλασσικό παράδειγμα, αναφέρει η ψυχολόγος, είναι μια γυναίκα η οποία θέλει να χωρίσει με τον σύντροφο της και του το ανακοινώνει. Αυτός βέβαια δεν το πιστεύει μέχρι εκείνη όντως να πάρει τα πράγματα της για να φύγει και αφού έχει βρει καινούριο χώρο διαμονής. Αυτός τότε, έχοντας ως μοναδικό όπλο του τον εκβιασμό, ξεκινά να την απειλεί ότι θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο προσωπικό υλικό της μαζί με άλλους άνδρες (επειδή πολλές φορές φτάνει στο σημείο να νομίζει ότι τον απατά) και ότι θα τα δείξει και στα παιδιά τους, αν αυτή τον εγκαταλείψει. Σε πολλές  περιπτώσεις μπορεί το αναφερόμενο υλικό να εναπόκειται και στη φαντασία του θύτη. Πολλές φορές το υλικό μπορεί να είναι και ερωτικού περιεχομένου μεταξύ του θύτη και του θύματος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τέτοια παραδείγματα. Το κοινό τους στοιχείο είναι η απειλή ότι θα διαρρεύσουν προσωπικά βίντεο ή φωτογραφίες του θύματος.

Αφού δυστυχώς το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις, αποτελεί πολύ συχνά μάστιγα και για ανήλικα παιδιά και εφήβους, όπου φυσικά είναι και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να επουλωθεί. Ένα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα αναφέρει η ψυχολόγος, αποτελεί ένας έφηβος ο οποίος προσκαλεί συμμαθήτρια του, ενώ μιλούν διαδικτυακά, να του στείλει φωτογραφίες ερωτικού/ευαίσθητου  περιεχομένου (αυτό μπορεί να είναι το στήθος της). «Στόχος του είναι να γελάσει με τους φίλους του, ή να δημιουργήσει ίντριγκα, ή να το παίξει "μάγκας"», επισήμανε. Μη έχοντας την ωριμότητα και την αντίληψη λόγω ηλικίας, πολλά νεαρά κορίτσια πέφτουν στην παγίδα να αποστείλουν το υλικό. Μετά ο νεαρός συνήθως, μοιράζεται ηλεκτρονικά με τους φίλους του το υλικό αυτό μέχρι και που διαρρέει σε όλο το σχολείο. Το σχολείο περιγελά τότε το νεαρό κορίτσι δημιουργώντας του ψυχολογικά  τραύματα, τα οποία σύμφωνα με την ψυχολόγο, σχετίζονται με ντροπή, φόβο, ανασφάλεια, κατάθλιψη και μοναχικότητα.

Καταληκτικά, τόνισε πως σε πολλές περιπτώσεις  το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει μετα-τραυματικό στρες, ή άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις, ανάλογα με το τραύμα που υπέστη το θύμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top