ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πορτοκαλί προειδοποίηση: Προσεγγίζει την Κύπρο η καταιγίδα «Καρμέλα» - Προσοχή στις συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Πορτοκαλί προειδοποίηση: Προσεγγίζει την Κύπρο η καταιγίδα «Καρμέλα» - Προσοχή στις συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Την Κύπρο προσεγγίζει η καταιγίδα "Καρμέλα", που αναμένεται να δώσει παρατεταμένες βροχές και ισχυρούς ανέμους από το βράδυ του Σαββάτου έως και τη Δευτέρα. Οι αρμόδιες αρχές είναι σε επιφυλακή και πολλοί Δήμοι εξέδωσαν ανακοινώσεις προειδοποιώντας τους κατοίκους και καλώντας τους να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, ενώ αριθμός εκδηλώσεων ακυρώθηκαν. Συστάσεις εξέδωσε και η Πολιτική Αμυνα.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση με ισχύ από τις 2100 το βράδυ του Σαββάτου ως και τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αναφέρεται ότι συνδυασμός παρατεταμένων βροχών και τοπικά ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει κατά διαστήματα την περιοχή.

Η συνολική βροχόπτωση πιθανό τοπικά να κυμανθεί μεταξύ 85 και 110 χιλιοστών το 24ωρο.

Η πρόγνωση αναλυτικά

Η σημερινή πρόγνωση αναφέρει αναλυτικά ότι ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή και βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.

Σήμερα, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, με μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο.Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές σε πολλές περιοχές, καθώς και καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Παρατεταμένα ή και έντονα κατά τόπους φαινόμενα αναμένονται και την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Κυρίως στα παράλια αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά, αλλά από το απόγευμα και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας

Η Πολιτική Αμυνα δίνει συστάσεις για αποφυγή προβλημάτων και καλεί τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από σπίτια και χώρους εργασίας δεν είναι φραγμένα και ότι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

Όσοι διαθέτουν υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, καλούνται να προχωρήσουν στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσουν αυτόματη αντλία νερού καθώς και να απομακρύνουν από το υπόγειο πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Όσοι κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή, καλούνται να αφήσουν ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη και όλοι να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.).

Οι πολίτες καλούνται να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας όσοι είναι σε κτίριο καλούνται να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο καλούνται να μην διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο/ποδήλατο/μοτοσυκλέτα, να αλλάξουν κατεύθυνση και να εγκαταλείψουν το όχημά τους αν έχει ακινητοποιηθεί. Οι πολίτες καλούνται να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια, να μην πλησιάζουν περιοχές με κατολισθήσεις.

Μετά την κακοκαιρία καλούνται να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών και εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση αλλά και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Καλούνται να μην εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης, να μην χρησιμοποιούν χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο και να γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Να βεβαιωθούν επίσης από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή τους είναι ασφαλής και μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης. Επίσης θα πρέπει να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορούν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία για αποφυγή τραυματισμών.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top