ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καψόνι στην κυβέρνηση από Βουλή - Με δόσεις η αποδέσμευση κονδυλίων

Καψόνι στην κυβέρνηση από Βουλή - Με δόσεις η αποδέσμευση κονδυλίων

Ανακούφιση αλλά και δυσφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, φέρνει η επόμενη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, μετά από ένα τριήμερο, το οποίο δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις ούτε και σημαδεύτηκε από κάποιο πολιτικό παρατράγουδο.

Όπως αναμενόταν, η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, και ΔΗΠΑ, ενώ κατά ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Οικολόγοι και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Δια του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση «του πρώτου προϋπολογισμού που είναι πραγματικά συνδεδεμένος με μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσφορία της γιατί με την έγκριση μιας σειράς τροπολογιών, η αντιπολίτευση την κρατά όμηρο σε αρκετά θέματα, αφού για την αποδέσμευση των κονδυλίων θα απαιτείται το πράσινο φως της Βουλής. Υπουργοί και υφυπουργοί θα πρέπει να δίδουν εξηγήσεις ανά εξάμηνο σε μια σειρά από θέματα προτού εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστώσεις.

Απολύονται οι συνεργάτες

Σε επίπεδο εντυπώσεων το highlight της ολομέλειας ήταν η έγκριση της τροπολογίας που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ σύμφωνα με την οποία σύμβουλοι-συνεργάτες που λόγω της απασχόλησης τους αυτής έχουν για οποιονδήποτε λόγο μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από τις διατάξεις του Νόμου, η απασχόληση τους τερματίζεται το αργότερο με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ή την αποχώρηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατέθεσαν τα ίδια κόμματα, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για την αμοιβή ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, των Υφυπουργών, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με εξαίρεση, αναφορικά με υφιστάμενους συνεργάτες, τις δαπάνες που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της. Με την εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά με το τέλος της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να τερματιστεί η απασχόληση των τεσσάρων συνεργάτιδων της προεδρίας της Δημοκρατίας, που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία έκανε λόγο για πρωτοφανές σκάνδαλο.

Φρένο σε αποκρατικοποιήσιες

Άλλες τροπολογίες που κατατέθηκαν από όλα τα κόμματα (εκτός από τον ΔΗΣΥ) και ψηφίστηκαν αφορούν την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία που προβλέπει ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού γραπτώς ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες αναφορικά με τα Υπουργεία Γεωργίας, Ενέργειας, Εργασίας, Παιδείας, Μεταφορών καθώς και το Υφυπουργείο Κοινωνικής πρόνοιας.

Άλλη τροπολογία προβλέπει ενημέρωση και έγκριση από την Επιτροπή Οικονομικών για οποιαδήποτε δαπάνη για την προβολή των πολιτικών της Κυβέρνησης, ύψους €500.000. Επίσης γίνεται ένθεση σημείωσης, ώστε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού να ενημερώνεται γραπτώς ανά εξάμηνο για τις δαπάνες σε σχέση με κατά χάριν χορηγίες έπειτα από Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (€4.000.000), χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (€25.000.000) και Σχέδιο Εστία/Οικία (€10.000.000)..

Τροπολογίες που εγκρίθηκαν και κατέθεσαν από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ αφορούν ανάγκη ενημέρωσης και έγκρισης από την Επιτροπή Οικονομικών για δαπάνες που αφορούν ενοίκια και για Αγορά Ακίνητης Περιουσίας.

Επίσης απαιτείται ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας ύψους €10.000.000.

Γίνεται επίσης ένθεση σημείωσης ώστε από τις Παροχές Παιδείας, οποιοδήποτε μη δαπανηθέν ποσό αντιστοιχεί στις πιστώσεις ύψους €50.800.000 μετά την καταβολή της φοιτητικής χορηγίας, διατίθεται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, με βάση κριτήρια και διαδικασίες που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Κίτρινη στα ασφαλτικά- ΦΑ, κόκκινη στο Γρίβα

Με τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ γίνεται εισήγηση για ένθεση σημείωσης, ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εποπτεία για περιοχές που θα εγκριθούν για μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος, καθώς και την Αγορά Υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της. Συγκατάθεση της Επιτροπής θα απαιτείται και για οποιαδήποτε δαπάνη από το κονδύλι που αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.

Με τροπολογία που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ γίνεται αποκοπή χορηγίας προς το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ.Γρίβα Διγενή για ξενάγηση στο Αρχηγείο της ΕΟΚΑ, καθώς και τη δεύτερη δόση για την αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο και τη μετατροπή της οικίας σε Μουσείο Διγενή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top