ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαθαίνει η κρίση στα κατεχόμενα - Αποφάσεις για καταβολή μισθών και μειώσεις τιμών

Βαθαίνει η κρίση στα κατεχόμενα - Αποφάσεις για καταβολή μισθών και μειώσεις τιμών

Ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου σε δηλώσεις του είπε ότι η «κυβέρνηση» δημοσίευσε την «εισηγητική της απόφαση» για τον κατώτατο μισθό στην «επίσημη εφημερίδα» και αποφάσισε να δώσει περίοδο 10 ημερών για ενστάσεις, σύμφωνα με την «Κίπρις».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας χθες για αποφάσεις που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο», ο Σουτζούογλου είπε ότι εντός 15 ημερών θα καταβάλουν το ποσό του 1,2 δισ. τουρκικών λιρών (ΤΛ) για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ανάφερε ότι η «κυβέρνηση» εργάζεται για να πληρωθεί ο 13ος πριν τη Δευτέρα και ότι μπορεί να υπάρξει «έκπληξη» και να πληρωθεί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζοντας ότι χθες συμπληρώθηκαν 44 μέρες από την εξασφάλιση «ψήφου εμπιστοσύνης» εκ μέρους της «κυβέρνησής» του από τη «βουλή», ο Σουτζούογλου είπε ότι η τουρκική λίρα έχασε το 60% της αξίας της μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και υπήρξε μια οικονομική συρρίκνωση 16%.

Σύμφωνα με τον Σουτζούογλου, ο τουρισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την πανδημία αφού τα έσοδά του μειώθηκαν από 950 εκατομμύρια δολάρια στα 160 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στασιμότητα υπάρχει και στον τομέα των οικοδομών. Είπε ότι στην ανώτατη εκπαίδευση ήρθαν σιγά σιγά οι φοιτητές, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιδράσει αυτό στον επιθυμητό βαθμό στην αγορά, λόγω των οικονομικών δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν και αυτοί.

Ανέφερε ότι χθες πλήρωσαν 29 εκατομμύρια ΤΛ για υπερωρίες που αφορούν τον μήνα Ιούλιο, ενώ σήμερα θα πληρώσουν 220 εκατομμύρια ΤΛ σε συντάξεις. Είπε ότι τα 262 εκατομμύρια ΤΛ για τους μισθούς των «δημοσίων» και των «δημοτικών υπαλλήλων» θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου, τα 420 εκατομμύρια ΤΛ για τους 13ους μισθούς την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και τα 115 εκατομμύρια ΤΛ για πληρωμή εσωτερικού χρέους στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Σουτζούογλου ανέφερε επίσης ότι αν συνεχιστεί η πτώση του συναλλάγματος έναντι της ΤΛ, θα υπάρξει μείωση των τιμών των καυσίμων και του υγραερίου την Πέμπτη και ότι οι εταιρείες προβαίνουν από τώρα σε μείωση της τάξης του 20-30%. Είπε επίσης ότι υπήρξαν και μειώσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Είπε ακόμα ότι λόγω της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ PCR μειώθηκε ο αριθμός των επισκεπτών από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά την αγορά και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με ό,τι θεωρούν κάποιοι, η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αυτή που επέβαλε το υποχρεωτικό PCR και πρόσθεσε ότι εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα. Είπε ότι το θέμα του PCR αξιολογείται από το «αρμόδιο υπουργείο» και τη δικοινοτική επιτροπή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top