ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τον χτύπησε με το όχημα του και τον σκότωσε - Ποινή φυλάκισης για τον φόνο Σιάκου

Τον χτύπησε με το όχημα του και τον σκότωσε - Ποινή φυλάκισης για τον φόνο Σιάκου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον 33χρονο που παρέσυρε με το όχημα του και σκότωσε τον 57χρονο Χριστάκη Σιακού μπροστά στα έντρομα μάτια του 28χρονου γιου του στις Ιουλίου 2021 στη Λεμεσό.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου:

Με βάση τα γεγονότα, ως αυτά έχουν εκτεθεί από μέρους της κατηγορούσας αρχής, ο κατηγορούμενος δεν επέφερε το θάνατο στο θύμα από παράνομη πράξη, αλλά από παράνομη παράλειψη, που συνιστά υπαίτια αμέλεια. Ο κατηγορούμενος μετέβηκε στη Λεμεσό για να αγοράσει ναρκωτικά από το θύμα και το γιο του, για το ποσό των €180. Αντί ναρκωτικά, του έδωσαν αλάτι Ιμαλαϊων. Όταν αντιλήφθηκε ότι τον ξεγέλασαν, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να πάρει πίσω το ποσό που κατέβαλε. Ο γιος του θύματος αρνήθηκε να του το δώσει και ακολούθησε συμπλοκή. Σε κάποια στιγμή, ο κατηγορούμενος, αφού πήρε το πιο πάνω ποσό, μπήκε στο αυτοκίνητό του με σκοπό να διαφύγει από το μέρος, πλην όμως, το θύμα και ο γιος του, τον εμπόδιζαν. Ο τελευταίος, σε κάποια στιγμή πέταξε ένα σιδερένιο κάθισμα στην καμπίνα του αυτοκινήτου του κατηγορούμενου. Το δε θύμα τραβούσε επίμονα την πόρτα του οχήματος για να μείνει ανοικτή. Το δεξί πόδι του κατηγορούμενου βρισκόταν εκτός του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να υποστεί τραυματισμούς από τα κτυπήματα της πόρτας. Όταν κατάφερε να κλείσει την πόρτα, αντιλήφθηκε το θύμα να κινείται προς το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου του, χωρίς όμως να γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόταν, αφού ήταν σκοτεινά και τα φώτα του οχήματος σβηστά. Ο κατηγορούμενος, παρέλειψε να ελέγξει το δρόμο και το που βρισκόταν το θύμα, ελπίζοντας ότι θα προλάβαινε να διαφύγει. Έτσι, ξεκίνησε το όχημά του, πατώντας το πετάλ της βενζίνης στο τέρμα, με αποτέλεσμα να κτυπήσει το θύμα και να προκαλέσει το θάνατό του.

Το Δικαστήριο, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος, υποδεικνύοντας ότι αυτή δεν αντικατοπτρίζεται μόνον από την προβλεπόμενη από το Νόμο ποινή, αλλά και από τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια, απώλειες ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων, παρουσιάζουν ανησυχητικές διαστάσεις. Έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και κατάντησαν κοινωνική μάστιγα, γεγονός που καθιστά το στοιχείο της αποτροπής εντονότερο, στην επιλογή της ποινής. Θα ήταν αδιανόητο, ως σημείωσε το Δικαστήριο, να μην υπάρχει η ενεργός συμμετοχή της δικαιοσύνης, στον καθημερινό αγώνα που γίνεται για την καταπολέμηση των θανατηφόρων, τροχαίων δυστυχημάτων. Με αναφορά σε προηγούμενη νομολογία, σημειώθηκε επίσης, ότι οι υλικές ζημιές, οι σοβαροί τραυματισμοί και αναπηρίες ανθρώπων καθώς και η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων, αποτελούν χαίνουσα πληγή της κοινωνίας μας. Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, συνεχίζεται γιατί προφανώς, μερικοί ασυνείδητοι οδηγοί δεν θέλουν να συνετιστούν, αλλά, ούτε και να αντιληφθούν πως, για την απάμβλυνση του θλιβερού φαινομένου, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για συνετή οδήγηση και σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους δρόμους.

Περαιτέρω, το Δικαστήριο επισήμανε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν παρέχει εξουσία στο Δικαστήριο όταν καταδικάζει πρόσωπο για τη σοβαρότερη μορφή αμέλειας, που δεν είναι άλλη από αυτή του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, να στερήσει τον αδικοπραγούντα από του να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης, ενώ για τα λιγότερο σοβαρότερα αδικήματα αμέλειας, προβλέπεται τέτοια εξουσία.

Το Δικαστήριο, κατά την επιμέτρηση της ποινής, συνυπολόγισε, μεταξύ άλλων παραγόντων, την άμεση παραδοχή του κατηγορούμενου, το λευκό του ποινικό μητρώο, τη συνεργασία του με τις Αστυνομικές Αρχές, τις προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, ως επίσης, την πίεση που τον οδήγησε στην αμελή του συμπεριφορά, η οποία ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top