ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώνονται με δάνειο οι 13οι μισθοί στα κατεχόμενα - Η οικονομία ψηλά στην προεκλογική ατζέντα

Πληρώνονται με δάνειο οι 13οι μισθοί στα κατεχόμενα - Η οικονομία ψηλά στην προεκλογική ατζέντα

Καταβάλλονται σήμερα οι 13οι μισθοί από το «υπουργείο δημοσιονομικών», το οποίο πήρε δάνειο ύψους 138 εκ ΤΛ για να το πράξει, ενώ άλλα 158 εκ ΤΛ δάνειο, πήρε το «υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων και εργασίας» για την καταβολή των 13ων συντάξεων στους συνταξιούχους του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.


Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το κεφάλαιο της οικονομίας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στα «εκλογικά μανιφέστα» των 8 πολιτικών κομμάτων που άρχισαν ήδη να γνωστοποιούν τις θέσεις τους και να συστήνουν τους υποψήφιούς τους στους ψηφοφόρους κατά την διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας», η οποία διεξάγεται με βάση και τις αποφάσεις της λεγόμενης «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» με στόχο την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ουγουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι στο μανιφέστο του ΚΕΕ υπάρχουν θέσεις σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας και την υγείας και βήματα στην εξωτερική πολιτική που «πάνε πέρα από τα συνηθισμένα». Σημειώνοντας ότι «εκλογικά» συνθήματά τους είναι «Η εξουσία είναι δική μας δουλειά» και «Βάδισε μαζί μας, μεγάλωσε με σταθερότητα», ο κ. Χασίπογλου είπε ότι οι υποψήφιοι τους ενημερώθηκαν για το μανιφέστο σε εργαστήρι που έγινε με τίτλο «Εργαστήρι μανιφέστου εκλογές 2022 στον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση», ότι το βάρος σε αυτό το μανιφέστο δίνεται στην οικονομία και σε «δημοσιονομικά» θέματα και ότι οι λεπτομέρειες για το μανιφέστο θα δημοσιοποιηθούν όταν συζητηθούν με ειδικούς. Δεν υπάρχει αναφορά σε σχέση με το ποσό που θα ξοδέψει το κόμμα στις «εκλογές».

Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερντογάν Σοράκιν είπε ότι το «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη και ότι προτεραιότητα σε αυτό θα δίνεται στην οικονομία. Σημείωσε ότι σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η υλοποίηση σοβαρών μέτρων για προστασία και ανάπτυξη της αγοραστικής δύναμης του «λαού» και η ολοκλήρωση εργασιών μετάβασης στο ευρώ. Ανάμεσα στους στόχους του ΡΤΚ που συμπεριλαμβάνονται στο μανιφέστο, ανέφερε ο κ. Σοράκιν, είναι η μη φορολόγηση του κατώτατου μισθού, ρυθμίσεις στον «νόμο περί υπηκοότητας», η ετοιμασία σχεδίων μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και η υιοθέτηση της ολοήμερης εκπαίδευσης για να επιτευχθεί ισότητα ευκαιριών στην παιδεία. Συνθήματα του ΡΤΚ είναι «Το ΡΤΚ έρχεται για την Κύπρο» και «Το κάναμε, πάλι θα το κάνουμε». Το κονδύλι που διαθέτει το κόμμα για τις εκλογές ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), είπε ο Σοράκιν, σημειώνοντας ότι αν παραστεί ανάγκη θα δαπανηθεί μεγαλύτερο ποσό.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού Τογκά Ατάκαν δήλωσε ότι στο «εκλογικό μανιφέστο» του ΚΛ συμπεριλαμβάνονται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματα στην οικονομία και βρίσκονται σε πρώτο πλάνο προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους και σχέδιο ικανοποίησης της ανάγκης των νέων να αποκτήσουν κατοικία. Το μανιφέστο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου και τα συνθήματα του ΚΛ είναι «Υπάρχουμε για τον λαό», «Το Κόμμα του Λαού θα εργάζεται, ο λαός θα κερδίσει», «Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «εκλογικής» επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Οζάν Ερέναϊ, στο «εκλογικό μανιφέστο» του ΔΚ βρίσκονται σε πρώτο πλάνο μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και συμπεριλήφθηκαν θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός. Σύνθημα της εκστρατείας του DP είναι «Από παραδόσεως στο μέλλον».

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Χαλίλ Χιζάλ δήλωσε ότι στο «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομία και στην υγεία. Θέτοντας σε πρώτο πλάνο ειδικά την οικονομία, το TDP υποστηρίζει μιαν αντίληψη «κοινωνική» και όχι φιλελεύθερη στο σύστημα υγείας, είπε ο Χιζάλ, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα στο οποίο μπορούν να λαμβάνουν καλές υπηρεσίες υγείας μόνο άνθρωποι που έχουν χρήματα. Σύνθημα του κόμματος κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, στην οποία θα δαπανήσει περίπου ένα εκατομμύριο ΤΛ, είναι «Τώρα είναι η ώρα του ΚΚΔ».

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης, Ενβέρ Όζτουρκ δήλωσε ότι στο μανιφέστο τους κυριαρχούν θέματα οικονομίας, υγείας και δικαιοσύνης. Είπε ότι αυτό συμπεριλαμβάνει κεφάλαια όπως το πώς θα φθηνύνει η ζωή και να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του «λαού», η αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες και προσωπικό στην υγεία, βήματα για προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Συνθήματα του κόμματος κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, στην οποία θα δαπανήσει ένα εκατομμύριο ΤΛ, είναι «Η δύναμη είναι σε εσένα» και «Προς μέρες σταθερότητας με το ΚΑ».

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι στο μανιφέστο του κόμματός του υπάρχουν στόχοι όπως η σταθεροποίηση της ισοτιμίας της στερλίνας στις 12 ΤΛ στα ενοίκια, στα τέλη και στα δάνεια στην εσωτερική αγορά, η καταβολή εταιρικού φόρου 20% από τα «πανεπιστήμια» και τα καζίνο, η γεωργική μεταρρύθμιση, η θέσπιση «νόμου» για τα επιτόκια και ο τερματισμός φυλάκισης όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και η καταβολή φόρου για τον πλούτο μόνο μία φορά. Σύνθημα του κόμματος είναι «Να πετάξουμε τις μαριονέτες, να σώσουμε το ψωμί μας». Προγραμματίζει να δαπανήσει 100 χιλιάδες ΤΛ στην «προεκλογική εκστρατεία».

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας, Τζελάλ Όζκιραν δήλωσε ότι το «εκλογικό μανιφέστο» του ΒΥ περιέχει στόχους όπως η απαγόρευση της εργασίας χωρίς συνδικαλισμό, η φορολόγηση των πολύ πλουσίων, η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τον χαμηλότερο μισθό στο «δημόσιο» και η εφαρμογή της ΑΤΑ κάθε δύο μήνες, η ανέγερση καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες σε όλες τις περιοχές, το δικαίωμα δωρεάν «δημόσιας» υγείας και παιδείας, «δημόσιες» μαζικές συγκοινωνίες, «δημόσια» μαγειρεία και λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό. Σύνθημά του «Ο εργαζόμενος έχει κόμμα». Προγραμματίζει να δαπανήσει 50 χιλιάδες ΤΛ στην «προεκλογική εκστρατεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top