ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομάδα από Πανεπιστήμιο Γουινσκόνσιν ενισχύει το έργο της ΔΕΑ για ταυτοποίηση αγνοουμένων

Ομάδα από Πανεπιστήμιο Γουινσκόνσιν ενισχύει το έργο της ΔΕΑ για ταυτοποίηση αγνοουμένων

Στην ταυτοποίηση λειψάνων 37 ατόμων, 29 αγνοουμένων (20 Ελληνοκυπρίων και 9 Τουρκοκυπρίων) και 8 πεσόντων προέβη το 2021 η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Έγιναν εκταφές λειψάνων 18 ατόμων σε συνολικά 79 ανασκαφές. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κύπρο ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στο έργο της Επιτροπής, διεξάγοντας έρευνες με τη χρήση ενός γεωραντάρ και ειδικών καμερών πάνω σε drones, που λαμβάνουν εικόνες από το υπέδαφος.

«Η ομάδα αποτελείται από τέσσερα άτομα, δυο που ήλθαν στην Κύπρο και δυο που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Μετακλήθηκαν σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία, και οι δυο βρίσκονται στην Κύπρο από τις 28 Δεκεμβρίου για εννέα ημέρες, κάνουν έρευνες, ενώ αφιέρωσαν και μια ημέρα για σκοπούς εκπαίδευσης του προσωπικού μας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης.

Τους υποδείξαμε, πρόσθεσε, έξι σημεία στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές, για τα οποία είχαμε γενικές πληροφορίες για να τα ερευνήσουν χρησιμοποιώντας ένα είδος γεωραντάρ (ground penetrating radar), σε συνδυασμό με κάποιες άλλες μεθόδους, κάποιες ειδικές κάμερες που είναι πάνω σε drones, πρόσθεσε.

Εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο λαμβάνονται κάποιες εικόνες στο υπέδαφος «όπου βλέπουμε πιθανές διαταράξεις που δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι». Πρόσθεσε πως εκεί όπου εντοπίζονται τέτοιες διαταράξεις θα προχωρούν στη συνέχεια με ανασκαφές.

Ο κ. Παντελίδης είπε πως το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθούν οι έρευνες
της ΔΕΑ με μεθόδους της τεχνολογίας από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί το έργο της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παντελίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2022 μπορούν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα από τις έρευνες της ΔΕΑ. «Υπάρχουν ομαδικοί τάφοι με δεκάδες άτομα, πρωτίστως από περισυλλογές, που δεν εντοπίστηκαν ακόμη και ελπίζουμε ότι θα τους βρούμε κάποια στιγμή. Έχουμε κάποιες πληροφορίες και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνες για να μπορέσουμε να σκάψουμε», ανέφερε.

Είπε πως υπάρχουν 300 σημεία προς ανασκαφή, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση ευρήματα που αφορούν 150-160 υποθέσεις. «Δεν σημαίνει πως όλα αφορούν αγνοούμενους. Κάποια μπορεί να είναι αρχαιολογικά ευρήματα, για κάποια μπορεί να γίνει δύσκολο να γίνει ταυτοποίηση», επεσήμανε.

Ανέφερε πως επτά δικοινοτικά συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται σε όλη την Κύπρο, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για αποτροπή μετάδοσης της COVID-19.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Βώνη, στην Αγιά όπου έχουν βρεθεί οστά, στο Σπαθαρικό, στο Τέμπλος, στο Λευκόνοικο (δυο συνεργεία) όπου έχουν εντοπιστεί τα οστά τριών ατόμων και ενδεχομένως να βρεθούν και οστά άλλων και στην Ομορφίτα.

Ερωτηθείς για τη ροή πληροφοριών προς τη ΔΕΑ, ο κ. Παντελίδης είπε πως είναι ικανοποιημένοι, αφού συνεχίζουν να δίδονται πληροφορίες στην Επιτροπή από αυτόπτες μάρτυρες, εξ ακοής και άλλους.

Σε σχέση με τις έρευνες σε αρχεία ο κ. Παντελίδης είπε πως οι έρευνες στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προς το τέλος τους, σημειώνοντας πως τα αρχεία αυτά δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες από αυτά. «Περισσότερο επιβεβαιώνουν ορισμένα πράγματα», ανέφερε.

Στατιστικά ΔΕΑ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 είχαν εκταφεί από σύνολο 2002 αγνοουμένων 1183 αγνοούμενοι και 1023 είχαν ταυτοποιηθεί. Από συνολικά 1510 Ε/κ αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν 732 και αγνοούνται ακόμα 778. Από συνολικά 492 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν 291 και συνεχίζουν να αγνοούνται 201.

Το 2020 είχαν γίνει 25 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων, το 2019 42, το 2018 71, το 2017 117, το 2016 115 και το 2015 61.

Εξάλλου το 2020 είχαν εκταφεί 4 άτομα, το 2019 26, το 2018 10, το 2017 26, το 2016 80 και το 2015 161.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top