ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση τους στο Παρίσι

Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση τους στο Παρίσι

Στους κλιματικούς στόχους, την προσπάθεια εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, την αμυντική συνεργασία και την καλύτερη διαχείριση του χώρου του Σένγκεν αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις τους μετά από συνάντησή τους στο Παρίσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κολεγίου των Επιτρόπων στη χώρα με την ευκαιρία της έναρξης του εξαμήνου της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, τόνισαν τον ρόλο της ΕΕ στην εξεύρεση λύσεων. «Δεν υπάρχει λύση χωρίς την ΕΕ», ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα βήματα που έχει ήδη λάβει η ΕΕ για να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα, ενώ ο κ. Μακρόν σημείωσε πως η συνεννόηση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας είναι εξαιρετική, και πρόσθεσε πως συζήτησε εκτενώς με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πριν τις συζητήσεις του δεύτερου με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Η ΕΕ, τόνισε ο κ. Μακρόν, πρέπει να έχει διάλογο με τη Ρωσία καθώς «διάλογος δεν σημαίνει και υποχώρηση».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη του δήλωση πως θέλει να «εκνευρίσει» τους μη εμβολιασμένους, ώστε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε πως το να είναι κανείς πολίτης ενέχει δικαιώματα, αλλά και ευθύνες.

Η ελευθερία να μην εμβολιαστεί κανείς σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία των άλλων, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η άρνηση του εμβολιασμού «όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, αλλά περιορίζει την ελευθερία των άλλων».

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε πως από τις συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Κολεγίου των Επιτρόπων και των μελών της γαλλικής κυβέρνησης προκύπτει κοινή βούληση για πρόοδο σε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων και θεματικών. Πρόσθεσε πως έχει παρουσιάσει όλους τους τομείς συνεργασίας τον Δεκέμβριο και εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο εξάμηνο να φανεί χρήσιμο.

Όσον αφορά την προσπάθεια για απαλλαγή από τη χρήση του άνθρακα, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στους στόχους για συμφωνία για τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, αλλά και στους στόχους για μείωση των ανθρακούχων εκπομπών από τις μεταφορές.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας, που αφορούν τόσο τη ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς όσο και την ρύθμιση του περιεχόμενου στις ψηφιακές πλατφόρμες, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός «πραγματικά ευρωπαϊκού μοντέλου».

Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, παρέπεμψε στις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργών Εξωτερικών στην Βρέστη στις 12 με 14 Ιανουαρίου, τη σύνοδο Αφρικανικής Ένωσης - Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Φεβρουάριο, η οποία θα αγγίξει μεταξύ άλλων θέματα μετανάστευσης και κινητικότητας, την άτυπη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αυτονομίας της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές καταστάσεις, που δημιουργούν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει ενωμένη, παραπέμποντας συγκεκριμένα στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Μεταξύ των στόχων, πρόσθεσε, βρίσκεται και η κοινωνική δικαιοσύνη και η διασφάλιση της ισότητας.

Στις δικές της δηλώσεις η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε πως η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου σε μια κρίσιμη συγκυρία, αναφερόμενη στην προσπάθεια εμβολιασμού και την αποστολή εμβολίων εκτός της ΕΕ.

Τόνισε ωστόσο πως η Κομισιόν δεν ξεχνά άλλα θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και υπογράμμισε τη σημασία του ότι την Προεδρία αναλαμβάνει μια χώρα όπως η Γαλλία με δική της «καθαρή και δυνατή» φωνή, η οποία πιστεύει στις αξίες της ΕΕ.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν απαρίθμησε τις προτεραιότητες των επόμενων μηνών: την πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 και από την άποψη της οικονομίας, η ψηφιακή μετάβαση και η διασφάλιση πως οι μεγάλες εταιρίες θα σέβονται τις υποχρεώσεις τους, και η ενδυνάμωση του οικονομικού μοντέλου της ΕΕ κατά τρόπο ανταγωνιστικό και κοινωνικά υπεύθυνο.

Πρόσθεσε ακόμα πως στόχος είναι να γίνει πραγματικότητα ο μίνιμουμ εταιρικός φόρος, ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΕ.

Όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου του Σένγκεν, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως στόχος είναι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ να παραμείνουν ανοιχτά, αναφερόμενη στη σχετική πρόταση που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο. Πρόσθεσε όμως πως χρειάζεται και καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω της καλύτερης αντιμετώπισης των διακινητών ανθρώπων.

Σε σχέση με την άμυνα, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας αμυντικής ένωσης, που να μπορεί να αντιμετωπίσει και υβριδικές απειλές, και υπογράμμισε πως πρέπει, μέσω της Στρατηγικής Πυξίδας, να υπάρξει συμφωνία για το ποιες είναι οι απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις με την Αφρική, έκανε λόγο για έναν εταίρο κλειδί, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και τις δημογραφικές τάσεις θα είναι κρίσιμος παίκτης στον κόσμο του αύριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top