ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλική πηγή: Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως αυτό σημαίνει πως έχει και υποχρεώσεις

Γαλλική πηγή: Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως αυτό σημαίνει πως έχει και υποχρεώσεις

Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η Τουρκία αποτελεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και πως ως εκ τούτου έχει υποχρεώσεις σε σχέση με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ανώτερη γαλλική κυβερνητική πηγή κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το πού εντάσσεται η χώρα στη συζήτηση για εντοπισμό των απειλών για την Ευρώπη στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Η ίδια πηγή, η οποία μιλούσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γαλλία, επεσήμανε το κατά πόσο μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί απειλή είναι υποκειμενική, και παρέπεμψε στο προσχέδιο του κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας, το οποίο αναλύει τη γεωπολιτική εικόνα.
 
Ειδικότερα για την Τουρκία, επεσήμανε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση σύμμαχο της Γαλλίας και των πλείστων κρατών μελών της ΕΕ. Ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ωστόσο, η χώρα οφείλει να μην παραβιάζει συγκεκριμένες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.
 
Απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υβριδικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, και οι οποίες αφορούν την εσωτερική κατάσταση στην τ/κ κοινότητα αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, η ίδια πηγή σημείωσε πως η Τουρκία πράγματι έχει μια υβριδική παρουσία.
 
Απαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας και το γενικότερο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στη συνεργασία Γαλλίας - Ελλάδας η οποία έχει «ανοίξει» και για άλλες χώρες.
 
Ο σκοπός και το μήνυμα αυτών των συνεργασιών, πρόσθεσε, είναι πως και ο θαλάσσιος χώρος πρέπει να κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ελεύθερης διέλευσης σε διεθνή ύδατα καθώς η θάλασσα δεν αποτελεί ιδιοκτησία ενός κράτους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top