Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θυμώσει με τον υπουργό Οικονομικών για την κατρακύλα της λίρας

Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θυμώσει με τον υπουργό Οικονομικών για την κατρακύλα της λίρας

Νεύρα και δυσφορία για τον νέο υπουργό Οικονομικών του φέρεται ότι έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς παρά τις οικονομικές παρεμβάσεις της 20ης Δεκεμβρίου, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – λίρας συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle μετέδωσε ότι η αύξηση της ισοτιμίας προκάλεσε την αντίδραση του Ερντογάν απέναντι στον Νουρεντίν Νεμπάτι. Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την πεποίθηση ότι με τις οικονομικές του παρεμβάσεις, η ισοτιμία θα μειωνόταν στις 10-11,5 λίρες, αν και δημοσίως δεν είχε δώσει συγκεκριμένο στόχο. Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα η το δολάριο να ισούται με 14 λίρες.

Οι διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία προκάλεσαν νεύρα στον Ερντογάν, που στρέφει την οργή του στον υπουργό Οικονομικών, που αλλάζει συνεχώς τον στόχο αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φήμες ότι η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά κρυφά πωλήσεις συναλλάγματος, με στόχο να διατηρήσουν σε σταθερά επίπεδα την ισοτιμία.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται

Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε απευθύνει έκκληση για να μετατραπούν οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, συνολικού ύψους 20-25 δισ. δολαρίων σε τουρκικές λίρες, όταν η ισοτιμία με το δολάριο πέσει κάτω από τις 10 λίρες. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Έντονα ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις του οικονομολόγου Steve Hanke, που μελετά τα ποσοστά πληθωρισμού χωρών, όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, ο Λίβανος και η Τουρκία και υποστηρίζει ότι στην Άγκυρα, ο πραγματικός πληθωρισμός φτάνει στο 103%,

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE