ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιές στη Μελίνη από βροχοπτώσεις – Καταστράφηκαν καλλιέργειες και έκλεισαν δρόμοι

Ζημιές στη Μελίνη από βροχοπτώσεις – Καταστράφηκαν καλλιέργειες και έκλεισαν δρόμοι

Προβλήματα προκάλεσαν στη Μελίνη οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με κλειστούς δρόμους και διάβρωση καλλιεργειών, δήλωσε ο Κοινοτάρχης Χριστόφορος Αλέκου.

Πρόσθεσε ότι «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι στην ορεινή Λάρνακα τα βουνά είναι πλέον νεκρά. Λόγω των έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, ο όγκος της βροχής που έπεσε μέσα σε ελάχιστη ώρα, δημιούργησε προβλήματα στη Κοινότητα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα βουνά δεν συγκρατούσαν τα νερά, μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων κατέληξαν στο χωριό επειδή οι αγωγοί δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής».

H Μελίνη, συνέχισε, «είναι χτισμένη στους πρόποδες των βουνών και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο οι μεγάλες ποσότητες νερού διοχετεύθηκαν στα χωράφια με αποτέλεσμα οι γεωργικές καλλιέργειες να υποστούν διάβρωση και να ανοίξουν μεγάλοι λάκκοι. Οι ζημιές και οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλέκου είπε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και οι ζημιές που προκάλεσαν σε χωράφια και καλλιέργειες είναι το δεύτερο πλήγμα που δέχονται οι κάτοικοι της περιοχής μέσα σε λίγους μήνες».

Ανέφερε ακόμα ότι από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, το Κοινοτικό Συμβούλιο επιστράτευσε εκσκαφέα, ο οποίος ανοίγει αγροτικούς δρόμους, αλλά και τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος λόγω προβλήματος παρέμεινε κλειστός για δυο ώρες και δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν τα οχήματα. «Αυτά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν διότι δώσαμε κάποιες άμεσες λύσεις, ωστόσο οι κάτοικοι αγωνιούν» είπε.

Ο Κοινοτάρχης Μελίνης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «προλάβαμε και δημιουργήθηκε πάνω από το χωριό το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο με τις πρόσφατες βροχές έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Εάν δεν γίνονταν τα αντιπλημμυρικά έργα ακριβώς πάνω από το χωριό, τη Δευτέρα θα είχαμε θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δικαιώθηκαν, ανέφερε, "οι προσπάθειες και οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Κυβέρνηση μετά την καλοκαιρινή πυρκαγιά για υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής και αντικατολισθητικής φύσης στα βουνά, που κάηκαν και αποψιλώθηκαν από πράσινο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό ανάχωμα σε παρόμοιες περιπτώσεις".

Όπως εξήγησε ο κ. Αλέκου, «η πρώτη φάση των αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της ορεινής Λάρνακας υλοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου στη βάση προτάσεων από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκε την περιοχή δύο βδομάδες μετά την καταστροφή της 4ης Ιουλίου".
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top