ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν ένα αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης»

Κασουλίδης: «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν ένα αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης»

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια συνάντησε σήμερα 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Ι. Κασουλίδη
Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα, όπου πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψη από την επιστροφή μου στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή μου παρουσία στην Αθήνα, πέραν της αυτονόητης σημειολογικής της διάστασης, θα πρέπει να πω ότι ήταν μεστή και παραγωγική από πλευράς ουσίας, περιεχομένου και αποτελεσμάτων.
Εξάλλου, η Ελλάδα ήταν και παραμένει το σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω ξανά τις θερμές και ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον φίλο Νίκο και στους συνεργάτες του για την εξαιρετική φιλοξενία και τη διοργάνωση της σημερινής επίσκεψης.

Με τον κ. Υπουργό είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένων των διμερών σχέσεων, του Κυπριακού, της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, της περαιτέρω εμβάθυνσης και βελτιστοποίησης των πολυμερών σχηματισμών συνεργασίας, καθώς και για άλλα περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στις Διμερείς Σχέσεις, θα ήθελα να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν ένα αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης. Τόσο για τα εθνικά θέματα, όσο και για ζητήματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή μας ατζέντα.

Με τον αγαπητό Νίκο ανασκοπήσαμε την επικρατούσα κατάσταση στην ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν σταθεροί πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που πρωτοστατήσαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των πολυμερών σχηματισμών συνεργασίας με χώρες της περιοχής. Κοινός στόχος παραμένει η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης που να παράγει αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και η συνεχιζόμενη υβριδική τακτική της Τουρκίας διαμορφώνει ένα δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε τον δρόμο του ορθολογισμού, που δεν είναι άλλος από τον δρόμο του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον φίλο Νίκο για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση της συνάντησής μας και προσδοκώ να τον συναντήσω σύντομα στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είπε:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top