ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ.Εθελοντισμού: Στις προτεραιότητες της κοινωνίας η προστασία των ηλικιωμένων από κάθε μορφής κακοποίηση

Επ.Εθελοντισμού: Στις προτεραιότητες της κοινωνίας η προστασία των ηλικιωμένων από κάθε μορφής κακοποίηση

Η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων ανθρώπων από την κακοποίηση κάθε μορφής πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας, αναφέρει σε μήνυμα ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης Ηλικιωμένων που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου.

Στο μήνυμα ο Επίτροπος αναφέρει ότι η κακοποίηση, κακομεταχείριση ή εκμετάλλευση ηλικιωμένου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ενσυνείδητη, σκόπιμη ή αμελή ενέργεια που προκαλεί βλάβη ή σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε ένα ηλικιωμένο άτομο στο σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό ή οικονομικό τομέα.

Προσθέτει ότι η γήρανση του πληθυσμού και οι σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αυτή η δημογραφική αλλαγή επιφέρει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστά το θέμα της αντιμετώπισης φαινομένων κακομεταχείρισης ηλικιωμένων ως μείζον για την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η εξεύρεση τρόπων για την πρόληψη της κακοποίησης των ηλικιωμένων και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς ζωής στην Τρίτη Ηλικία είναι επίσης σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει ο κ. Γιαννάκη.

Τονίζει ακόμη ότι οι δημόσιες Αρχές, οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επαγγελματίες υγείας και όσοι παρέχουν περίθαλψη, οι Οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, καθώς και η πολιτεία θα πρέπει να λάβουν τέτοια μέτρα που να εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν πλήρως ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προστατεύονται επαρκώς και μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή γηρατειά, ακόμη και όταν εξαρτώνται από άλλους για τη φροντίδα τους.

"Η προστασία των ευάλωτων ηλικιωμένων ανθρώπων από την κακοποίηση κάθε μορφής πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας.   Δεν θα πρέπει να αφήνεται κανένα περιθώριο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς τον φόβο πιθανής ή υπαρκτής κακοποίησης, παραμέλησης ή γενικότερα εκμετάλλευσης", καταλήγει στο μήνυμά του ο Επίτροπος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top