ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο ΠτΔ– Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’: «Η παρουσία σας εδώ αποτελεί ευλογία»

Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο ΠτΔ– Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’: «Η παρουσία σας εδώ αποτελεί ευλογία»

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συμβάλουμε στην επικράτηση ειρήνης και η ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με τη σύσφιγξη των σχέσεών μας με το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πατριάρχης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρος Αναστασιάδη, ότι «η παρουσία σας εδώ αποτελεί ευλογία» και «αποτελεί μαρτυρία της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και της ελληνορθόδοξης χριστιανικής μας πίστης και παράδοσης».

Πρόσθεσε ότι το Πατριαρχείο συνεχίζει άοκνα την αποστολή του που περιλαμβάνει «τη διατήρηση του υφιστάμενου πολυεθνικού, πολυθρησκευτικού και διακοινοτικού πολιτικού στάτους κβο της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων».

Επεσήμανε ακόμα ότι «η ιστορική πορεία της δοκιμαζόμενης νήσου Κύπρου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορική πορεία της Μέσης Ανατολής γενικότερα και της Αγίας Γης ειδικότερα».

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο κράτος του Ισραήλ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες διαδραματίζεται ο εκτοπισμός λαών από τις πατρογονικές του εστίες, ο διωγμός Χριστιανών και η απάνθρωπη αλληλοκτονία και αδελφοκτονία.

Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην περιοχή και ευχήθηκε κάθε καλό στον κυπριακό λαό.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή του να βρίσκεται για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να συναντά ξανά τον Παριάρχη.

«Όπως γνωρίζετε η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να διατηρήσουμε άριστες τις σχέσεις μεταξύ τόσο της Κύπρου και του Ισραήλ όσο βεβαίως και (μεταξύ της Κύπρου και) των Παλαιστινίων και των λοιπών αραβικών κρατών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο η κατάσταση η οποία προξενεί την ανησυχία του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, αλλά και γενικότερα της ηγεσίας της περιοχής, μέσα από τη δράση των εξτρεμιστών στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη.

«Ζούμε, γενικότερα, σε μια περιοχή η οποία, δυστυχώς, ταλανίζεται από αστάθεια και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με τα υπόλοιπα των αραβικών κρατών είναι, στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, για να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα η πόλη των Ιεροσολύμων, όπου η παράδοση θέλει την ειρηνική συμβίωση, είναι ίσως το παράδειγμα για έναν τρόπο ευρύτερης διακυβέρνησης των χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοσεβασμός τόσο ως προς το θρήσκευμα όσο και ως προς τα δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε στον Πατριάρχη τις ευχαριστίες του ιδίου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, αλλά και ευχές ώστε επί των ημερών του «να ζήσετε και να βιώσετε μέρες ειρήνης, και ιδιαίτερα μέσα από την εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών στη χώρα που επισκέπτομαι και στη γειτονική Παλαιστίνη, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν και κίνδυνοι από τη δράση των εξτρεμιστικών στοιχείων».

«Εύχομαι την επομένη της επίσκεψης μου να νιώθω ότι πλέον δεν μιλώ για μια περιοχή αστάθειας, αλλά για μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας για όλους όσοι έλαχε η μοίρα να συμβιώσουν εδώ», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «κάπου βρίσκει αυτή την περίοδο την προοπτική, τουλάχιστον δημιουργείται η ελπίδα και η συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι με την επανέναρξη του διαλόγου θα οδηγηθούμε επιτέλους στην ποθητή ειρήνη, στην επανένωση της πατρίδας μας και στην απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα και, γενικότερα, στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους μέλους της ΕΕ που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Πατριάρχης τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Ανώτατο Παράσημο του Παναγίου Τάφου και του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ στην κα Αναστασιάδη δώρισε το Σταυρό του Παναγίου Τάφου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top