ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Α. Δημητρίου για τηλεπικοινωνιακά δεδομένα - «Κανείς δεν επιθυμεί να εμποδίσει την Αστυνομία από το να διαλευκάνει μία υπόθεση» -ΒΙΝΤΕΟ

Α. Δημητρίου για τηλεπικοινωνιακά δεδομένα - «Κανείς δεν επιθυμεί να εμποδίσει την Αστυνομία από το να διαλευκάνει μία υπόθεση» -ΒΙΝΤΕΟ

Την απόφαση σταθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, σχολίασε ο δικηγόρος, Αντώνης Δημητρίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, λέγοντας ότι «κανείς δεν επιθυμεί να εμποδίσει την Αστυνομία από το να διαλευκάνει την υπόθεση. Η προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν είναι απόλυτη. Αυτό που πρέπει να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι δεν θα πρέπει να γίνεται γενική και χωρίς διάκριση διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι η στοχευμένη χρήση τους. Είχαμε περιστατικά που κρατούσαν φωτογραφίες και προσωπικά βίντεο ατόμων ή και μηνύματα. Τα κρατάνε δεκάδες άτομα. Στο τέλος αν δεν κατηγορηθεί κάποιος τι θα γίνουν αυτά; Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν έχουν βγει από το πουθενά».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι νόμοι όπου θα προσδιορίζεται ο χρόνος αποθήκευσης των δεδομένων ή καταγραφής της συνομιλίας για τον χρόνο που προέκυψαν υποψίες για ένα πρόσωπο. Το Ανώτατο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λένε ξεκάθαρα ότι η προστασία  των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν είναι απόλυτη. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνεται στοχευμένα και με μέτρο. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν γίνεται τροποποίηση τώρα για δύο παραγράφους που μπορούν να προστεθούν», κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε αποφασίσει ότι ο νόμος περί Διατήρησης Τηλεπικοινωνιακών Δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων του 2007 είναι αντισυνταγματικός, ωστόσο ανακριτές υποθέσεων με παραθυράκι στον νόμο περί Προστασίας του Απόρρητου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας του 1996 κατάφερναν μετά από αίτηση τους να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τηλεφωνική συσκευή κατηγορούμενου για την υπόθεση εντοπισμού μεγάλης ποσότητας κάνναβης περίπου 83,6 σε εμπορευματοκιβώτιο στον Ύψωνα.

H υπεράσπιση προσέφυγε στο Ανώτατο για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, «επιδιώκοντας ακύρωση του διατάγματος πρόσβασης και/ή αποκάλυψης στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και/ή ιδιωτική επικοινωνία που εκδόθηκε από το Δικαστήριο Λεμεσού, με το οποίο επιτράπηκε η πρόσβαση και/ή αποκάλυψη αυτών», με τον Γενικό Εισαγγελέα να αμφισβητεί τη βασιμότητα του αιτήματος.

Στην ένσταση που καταχωρήθηκε εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, προβάλλονται πέντε λόγοι για τους οποίους θεωρεί πως η κρινόμενη αίτηση καθίσταται απορριπτέα, εκφράζοντας την θέση πως η αίτηση, δυνάμει της οποίας εκδόθηκε το σχετικό διάταγμα, έρεισμα έχει τον περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου, Ν. 92(Ι)/1996 και ουδεμία σχέση έχει με το Νόμο 183(Ι)/2007.

Συναφής ήταν και η επιχειρηματολογία από τον δικηγόρο που εκπροσώπησε την Νομική Υπηρεσία, θέση του οποίου ήταν πως στην κρινόμενη περίπτωση, αντικείμενο του διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αποτέλεσε συγκεκριμένη συσκευή για συγκεκριμένο ύποπτο, με σαφή περιγραφή τόσο των αδικημάτων για τα οποία το διάταγμα εκδόθηκε όσο και των στοιχείων του ιδίου του υπόπτου. Αναφερόμενος στο Νόμο 183(Ι)/2007, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως σε αντίθεση με εκείνον, ο Νόμος 92(Ι)96 δίδει πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα συγκεκριμένης επικοινωνίας και κατά τρόπο στοχευμένο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Εγκαταστάθηκε κέντρο ελέγχου - Στη μάχη 13 εναέρια μέσαΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top