ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε στόματα ο Πρόεδρος για Χριστοδουλίδη - Άνοιξε μέτωπο με Παμπορίδη

Έκλεισε στόματα ο Πρόεδρος για Χριστοδουλίδη - Άνοιξε μέτωπο με Παμπορίδη

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στην ηγεσία του ΔΗΣΥ η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Σίγμα και τον δημοσιογράφο Γιάννη Καρεκλά, γιατί έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά ταυτόχρονα άνοιξε μέτωπο με τον Γιώργο Παμπορίδη, εξέλιξη η οποία δεν υπηρετεί τη στρατηγική της παράταξης για αποφυγή εσωτερικών συγκρούσεων και διαφύλαξης της κομματικής ηρεμίας. Η ηγεσία του κόμματος θέλει να πάει στις εκλογές με όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, μακριά από αντιπαραθέσεις που θα χαράξουν διαχωριστικές γραμμές μέσα στην παράταξη γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια για απώλειες.

Στήριξη στον Αβέρωφ

Με τη σαφή τοποθέτηση ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθάρισε το τοπίο και διέλυσε τα νέφη που ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την Πινδάρου, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα αποσυρθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν συσπειρώνει το κόμμα, και ότι ο Πρόεδρος στηρίζει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Χωρίς να αφήσει αιχμές εναντίον του τέως υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε το προφανές, ότι δηλαδή στηρίζει την υποψηφιότητα του Προέδρου της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος. Η δήλωση Αναστασιάδη, στον Γιάννη Καρεκλά, ήρθε μερικές ώρες μετά την παραίτηση του υφυπουργού Βασίλη Πάλμα, ο οποίος παρότι δεν το παραδέχεται, φέρεται να στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση Πάλμα όπως και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων (που προέρχονται από την ΔΗΠΑ ή είναι ανένταχτοι), στους οποίους αποδίδει συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με τις επιθυμίες του κόμματος. Μέρα με τα μέρα η πίεση προς αυτούς τους αξιωματούχους γίνεται εντονότερη και σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Εβαλε φωτιές με Παμπορίδη

Την ξεκάθαρη θέση του Προέδρου στον πόλεμο Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη επισκίασε ο θόρυβος που προκάλεσε η αναφορά του στον πρώην συναγερμικό υπουργό, Γιώργο Παμπορίδη, του οποίου το όνομα ακούγεται για το 2023 ως πιθανού υποψήφιου. Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδης ότι ο Παμπορίδης παραιτήθηκε από την κυβέρνηση γιατί δεν του δόθηκε άλλο υπουργείο όπως ζητούσε (Εμπορίου ή Άμυνας), προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος παρουσίασε τα γεγονότα από εντελώς διαφορετική σκοπιά και κάλεσε τον Πρόεδρο να ανακαλέσει στη μνήμη του τα γεγονότα. Ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων για το πολιτικό μέλλον του Παμπορίδη, ο οποίος φέρεται να συζητείται από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ως πιθανός υποψήφιος, η δημόσια αντιπαράθεση ενός πρώην στελέχους του κόμματος και υπουργού της κυβέρνησης, ουδόλως υπηρετεί την πολύ δύσκολη προεκλογική προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σπαταλά πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να κλείνει μέτωπα εντός του κόμματος, την ώρα που θα πρέπει να επιτύχει συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ εστιάζει την προσοχή της στο κεφάλαιο Χριστοδουλίδης, γνωρίζοντας ότι τυχόν υποψηφιότητά του θα αυξήσει το βαθμό δυσκολίας του κόμματος στη μάχη του 2023. Γνωρίζει επίσης ότι τυχόν υποψηφιότητα και από τον Γιώργο Παμπορίδη καθιστά την εκλογική μάχη ακόμη πιο δύσκολη. Πρόκειται για ένα σενάριο που απεύχονται στον ΔΗΣΥ γιατί ουσιαστικά θα ανατρέψει προς το χειρότερο τα δεδομένα και θα αλλάξουν και οι στόχοι του κόμματος στις εκλογές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top