ΠΟΛΙΤΙΚΗ

AKEΛ-ΔΗΚΟ σε τροχιά διαλόγου για το 2023- Γρίφος το όνομα του υποψηφίου

AKEΛ-ΔΗΚΟ σε τροχιά διαλόγου για το 2023- Γρίφος το όνομα του υποψηφίου

Καθοριστικές προβλέπεται να είναι οι επόμενες μέρες στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης αφού τα δύο μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αναμένεται ότι θα μπουν σε επίσημες διαβουλεύσεις ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στις προεδρικές του 2023.

Μετά το πράσινο φως που πήρε από την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, υπό τον Στέφανο Στεφάνου, είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει σε επαφές με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να διερευνήσει το έδαφος για συνεργασία.

Η Κεντρική Επιτροπή καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ηγεσία ενόψει του 2023, με διακηρυγμένο στόχο την πολιτική αλλαγή. Στην απόφαση της ΚΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι «η Κύπρος δεν αντέχει τη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είτε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη».

Την ίδια όμως ώρα, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως αποκλειστούν οι ηγέτες των κομμάτων (Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος), αναφορά η οποία δεν ανακοινώθηκε, αλλά επιβεβαιώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα. Η πρόνοια αυτή, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ουσιαστικά αποκλείει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο. Από το ΔΗΚΟ δεν υπήρξε αντίδραση στην απόφαση, γιατί εξάλλου εδώ και καιρό ο Στέφανος Στεφάνου φρόντισε να καταστήσει σαφές στον Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η υποψηφιότητά του δύσκολα προκρίνεται από την ηγεσία αλλά ακόμη πιο δύσκολα από τη βάση του ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται να αποδέχεται.

Πάντως ο Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε ως αυθαίρετη την εκτίμηση ότι ο μη αποκλεισμός άλλων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη από την απόφαση της ΚΕ, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε υποψηφιότητα Γιώργο Παμπορίδη. Στο ΑΚΕΛ θα αρχίσει και ο διάλογος με τα μέλη και φίλους του κόμματος ενώ παράλληλα θα τρέξουν και οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα.

Το ΑΚΕΛ αναμένει τώρα το πολιτικό συνέδριο του ΔΗΚΟ, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Κυριακή για να εξουσιοδοτήσει την ηγεσία να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ουσιαστικά αναμένεται ότι μετά την Κυριακή ο Νικόλας Παπαδόπουλος και η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα έχουν την εντολή να αρχίσουν διάλογο με ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα. Το ΔΗΚΟ δεν θα αποκλείσει το διάλογο με τον ΔΗΣΥ αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ζητούμενο την πολιτική αλλαγή.

Τα ονόματα

Στο τραπέζι του ΔΗΚΟ βρίσκεται το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για συνεργασία. Εξάλλου μετά την απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, το όνομα Ν. Παπαδόπουλου ουσιαστικά τίθεται εκτός κάδρου σε μια ενδεχόμενη κοινή υποψηφιότητα. Ζητούμενο είναι να εξευρεθεί το πρόσωπο που θα μπορέσει να ηγηθεί της προσπάθειας, εάν και εφόσον υπάρξει αίσια κατάληξη στις διαβουλεύσεις. Στο ΔΗΚΟ υπάρχει τάση υπέρ Χριστοδουλίδη αλλά και υπἐρ Παμπορίδη, όμως και για τις δύο υποψηφιότητες υπάρχουν και αρκετές επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της παρουσίας και των δύο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Την Κυριακή δεν θα κλειδώσουν οποιαδήποτε ονόματα αλλά δεν αποκλείεται να γίνει μια ανοικτή συζήτηση και με ονόματα πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιθυμούν όπως σε περίπτωση συνεργασίας έχουν και τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ. Το ΕΛΑΜ έχει αποκλειστεί και από τα δύο κόμματα, ενώ το ΔΗΚΟ δεν θα συζητήσει ούτε με την ΔΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αρχίζει διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για τις προεδρικές. Συγκεκριμένα θα παρευρεθεί σε διευρυμένες συσκέψεις σε όλες τις πόλεις και ο διάλογος θα κορυφωθεί σε ανοιχτή Παγκύπρια Πολιτική Συνδιάσκεψη με αποκλειστικό θέμα τις Προεδρικές εκλογές την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top