ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το επίσημο έγγραφο του ψηφίσματος έχει αριθμό S/RES/2618 (2022).

Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται σε συνέχεια της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος για ανανέωση για ακόμα έξι μήνες της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, μέχρι την 31η Ιουλίου 2022, κατά την επίσημη συνεδρία που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις 27 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία της Μονίμου Αντιπροσώπου της Νορβηγίας Πρέσβη Mona Juul.

Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να παρατείνει την θητεία της μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Επίσης εκφράζει πλήρη υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις, προτρέποντας τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης, με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Προσκαλεί τις δύο κυπριακές κοινότητες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που μπορεί να βλάψει τη διαδικασία διευθέτησης και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Εξάλλου υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης ανήκει πρωτίστως στους ίδιους τους Κύπριους, επιβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τα μέρη για να υπάρξει μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση με την αίσθηση του επείγοντος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει με λύπη την έλλειψη προόδου προς την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο, ότι η κατάσταση επί του εδάφους είναι στατική και ότι η έλλειψη συμφωνίας προωθεί τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση των δύο κοινοτήτων, διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές επί του εδάφους και μειώνοντας τις προοπτικές διευθέτησης.

Υπενθυμίζει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και την Προεδρική Δήλωσή του που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου του 2021 για την περαιτέρω επαναλειτουργία ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, εκφράζει βαθιά λύπη για τις μονομερείς ενέργειες που τρέχουν σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις της για τα Βαρώσια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top