ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών - Το μήνυμα της Υπ. Εργασίας

Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών - Το μήνυμα της Υπ. Εργασίας

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αφορμή την Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η 6η Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί μια συμβολική ημέρα σε ότι αφορά την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τα μισθοδοτικά στοιχεία, μια εργαζόμενη γυναίκα θα έπρεπε να εργαστεί μέχρι και την 6η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για να λάβει τον μισθό που είχε λάβει ένας συνάδελφος της άντρας για το προηγούμενο έτος.

Η μισθολογική διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο παρουσιάζει διαχρονικά πτωτική πορεία, γεγονός που μας ικανοποιεί μεν αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση έως και την πλήρη εξάλειψή του φαινομένου αυτού. Με βάση τα τελευταία και αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν το 2019, το ποσοστό του χάσματος έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον μόλις στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην 7η καλύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το χάσμα αμοιβών συνιστά ένα πολυεπίπεδο ζήτημα, που επηρεάζει τα εισοδήματα των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, αφού εκτός από ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, η μείωση του χάσματος συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη καθώς ενισχύει την αγοραστική δύναμη των γυναικών και των οικογενειών τους.

Για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών καλούμαστε να συνδράμουμε όλοι, Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Πολιτεία. Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιβεβαιώνει και φέτος την προσήλωση στο στόχο της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι η πλήρης εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top