Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η κυπριακή οικονομία θα είναι σε θέση να πετύχει» - Οι μεγάλες προκλήσεις του 2022

06.02.2022
18:17
Πολιτική

Τις μεγάλες προκλήσεις για το 2022 αναλύει σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό «Νόμισμα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλύει, μεταξύ άλλων, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα σε σχέση με την πανδημία, τη δημόσια υγεία, το Κυπριακό, την οικονομία, καθώς και την υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», που αποτελεί το μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης για το 2022.

Υγεία
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Νίκος Αναστασιάδης για την πανδημία «η Κυπριακή Δημοκρατία, συντεταγμένα και με τη βοήθεια και τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, κατόρθωσε να κατατάσσεται μεταξύ των κρατών, που διακρίθηκαν τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας όσο και στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τα εξ ανάγκης περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν».

Όπως σημειώνει «παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση, επηρέασε όλο το φάσμα της οικονομίας, οδηγώντας σε απότομη μείωση της παραγωγής και σε σημαντική μείωση της συνολικής ζήτησης, η Κυβέρνηση κατάφερε πολύ έγκαιρα να διαχειριστεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία».

Παράλληλα, αναφέρει πως «ενισχύθηκε ο τομέας της υγείας ώστε να μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες που δημιουργηθήκαν».

Για το ΓεΣΥ, αναφέρει πως είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατία, που παρέχει τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες και δικαιούχους του συστήματος».

Επιπλέον, επαναλαμβάνει την ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, οι οποίοι αγωνίζονται νυχθημερόν, για να παράσχουν θεραπεία και να στηρίξουν με θάρρος και δύναμη όσους των πολιτών το έχουν ανάγκη, ενώ τονίζει εκ νέου ότι «χάριν στον εμβολιασμό θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας».

Καλεί το κόσμο να εμπιστευθεί την επιστήμη και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται, ώστε το συντομότερο η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν και η καθημερινότητα να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Κυπριακό
Σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρει ότι «όλες οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και κατά το 2021 προσέκρουσαν στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία επιμένει να θέτει απαράδεκτες θέσεις και να προβαίνει τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, σε ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ σημειώνει πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, αντίθετα διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές».

«Αποδεικνύεται περίτρανα», όπως προσθέτει στο άρθρο, «ότι οι διαχρονικοί στόχοι της Τουρκίας δεν είναι άλλοι από την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου, τουρκοκυπριακού ούτω καλούμενου κρατιδίου».

Επιπλέον, τονίζει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας παραμένοντας προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οικονομία
Αναφορικά στην υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως «αποτελεί το μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης για το 2022», σημειώνοντας πως «μέσω των μεταρρυθμίσεων θα διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών η οποία θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής».

«Η Κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σχεδιάζει την επόμενη μέρα δημιουργώντας ένα μέλλον καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», μπορεί να αντληθεί μέχρι το 2026 ποσό 4,4 δις Ευρώ. Επιπρόσθετα, το Σχέδιο ‘Κύπρος – το Αύριο’ αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει πως «η περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η θεσμοθέτηση μίας σειράς νομοθεσιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς, είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο ‘Κύπρος – το Αύριο’».

Σύμφωνα με το άρθρο του Προέδρου Αναστασιάδη «με την ομόθυμη στήριξη και των πολιτικών δυνάμεων μπορούν να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η Κύπρος, ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος».

«Αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με αισιοδοξία», καταλήγει, «ακολουθώντας ορθολογιστική οικονομική πολιτική και εφαρμόζοντας συνετή υλοποίηση του Σχεδίου ‘Κύπρος - Το Αύριο’, η κυπριακή οικονομία θα είναι σε θέση να πετύχει και να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στους υψηλούς ρυθμούς που υπήρχαν προ πανδημίας».
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ