ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση γεωργών από Κυβέρνηση - Χορηγίες για φωτοβολταϊκά και αντλίες νερού

Ενίσχυση γεωργών από Κυβέρνηση - Χορηγίες για φωτοβολταϊκά και αντλίες νερού

Ενίσχυση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για αγορά λιγότερο ενεργοβόρων αντλιών νερού αποφασίστηκε να δοθεί στους αγρότες της Δυτικής Λευκωσίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/2, στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Γεωργών της Δυτικής Λευκωσίας.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, συζήτησαν το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους άντλησης νερού για τις καλλιέργειες της περιοχής της Δυτικής Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι οι αγρότες της Δυτικής Λευκωσίας «βρίσκονται σε δυσμενή θέση σε σχέση με άλλους αγρότες που λαμβάνουν νερό από μεγάλα υδατικά έργα και από τον νότιο αγωγό».

Έχει διεξαχθεί μελέτη από το Υπουργείο, ανέφερε, ειδικά για την περιοχή, για τη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και την εξεύρεση επιπλέον πόρων νερού. Η μελέτη κατέληξε σε συγκεκριμένα έργα υποδομής, τα οποία έχουν ενταχθεί στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου και θα αρχίσει σταδιακά η υλοποίησή τους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκαν πιο άμεσες λύσεις που εντάσσονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και εναρμονίζονται με την Πράσινη Συμφωνία.

«Θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Σε συνεννόηση του Προέδρου με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ και την Υπουργό Ενέργειας, το εύρος των φωτοβολταϊκών αυξάνεται στα 100 kw και πέρα από το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί, θα ενισχυθούν οι αγρότες της περιοχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με ένα ποσοστό χρηματοδότησης 75%. Μέσα από το ίδιο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν για την αγορά νέων αντλιών, που είναι λιγότερο ενεργοβόρες» ανέφερε.

«Με αυτές τις κινήσεις θεωρούμε ότι οι αγρότες της περιοχής θα έχουν πρόσβαση σε φτηνό νερό και αυτό θα κάνει τη δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα πιο βιώσιμη και πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Θεοδούλου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Δυτικής Λευκωσίας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας, για την ειλικρινή συνεργασία και τα ευεργετικά, όπως είπε, αποτελέσματα από τη σημερινή σύσκεψη. Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο, που με τη συμβολή του έχει βοηθήσει να αμβλυνθεί ένα πρόβλημα που χρονολογείται πέραν των 30 χρόνων και το οποίο έχει φέρει σε δυσπραγία τους αγρότες της περιοχής.

Ερωτηθείς, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι η περιοχή της δυτικής Λευκωσίας δεν εμπλουτίζεται ούτε από τους ποταμούς, ούτε από τις βροχές. Έτσι ο μοναδικός τρόπος που μένει είναι η άντληση, και ειδικά από μεγάλα βάθη που σε πολλές περιπτώσεις δυσχεραίνουν ακόμα και την ποιότητα. Η σημερινή απόφαση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και στην πράσινη ανάπτυξη, είπε.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τις νέες μεθόδους, τις καινοτομίες και στα προϊόντα, αλλά προ παντός στη μείωση του κόστους, διότι η γεωργία μας για να είναι αποδοτική και βιώσιμη, πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», ανέφερε. «Ευελπιστούμε ότι η δυτική Λευκωσία θα ξαναπρασινίσει», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις παρενοχλήσεις γεωργών στη νεκρή ζώνη, είπε ότι το Υπουργείο έχει στηρίξει στο παρελθόν αγρότες που δραστηριοποιήθηκαν στη νεκρή ζώνη καλλιεργώντας σιτηρά και το κατοχικό καθεστώς θέρισε τη σοδειά τους. Ανέφερε ότι το Υπουργείο θέλει να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, «θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε και θα διαχειριστούμε τα όποια ζητήματα προκύπτουν με τις παρενοχλήσεις από το καθεστώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας για καλλιέργεια και της τελευταίας ίντσας κυπριακής γης και είμαστε βέβαιοι ότι με τις ενέργειες που κάνει η πολιτεία θα το διασφαλίσει», ανέφερε από πλευράς των γεωργών ο κ. Θεοδούλου.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top