ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα σε συγκεχυμένο τοπίο

Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα σε συγκεχυμένο τοπίο

Το τελευταίο 24ωρο φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχει κάπως αποδραματικοποιηθεί και η 18η Ιουνίου είναι η βάση της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να φέρει το όποιο αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Άλλωστε, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, στη σημερινή συνεδρίασή τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να συζητήσουν πολύ για την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ είχε αργά το απόγευμα χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία μέρα πριν το Eurogroup.

Δεν έγινε γνωστό επ’ ακριβώς τι συζητήθηκε, αλλά από πολλές πηγές στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι από τη μεριά του Προέδρου της Κομισιόν μεταφέρθηκε πρόταση προς την κυβέρνηση, που κατ’ αρχάς κρίνεται ως θετική εξέλιξη που, εάν πράγματι υπάρξει, εκτιμάται ότι «θα ξεπαγώσουν οι συνομιλίες».

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης επιβεβαίωσε ότι «συζητήσαμε με τους θεσμούς επί συγκεκριμένου κειμένου». Δεν είπε τι συζήτησαν, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη χώρα ξεκρέμαστη.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία και των δύο, «που επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν».

«Δεν πιστεύω ότι είναι λογικό να επιμείνουν σε μια πρόταση που γνωρίζουν ότι δεν περνάει από το κοινοβούλιο», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την κυβέρνηση, «ουδέν νέο» υπάρχει από το μέτωπο.

Πέραν αυτού, και σχετικά με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει και άλλη μια καθοριστική ημερομηνία μέχρι το τέλος του μήνα, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό πρόβλημα σε υψηλότερο επίπεδο, όπως η Σύνοδος Κορυφής της 25 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ενημέρωσης.

Στο σημερινό Eurogrοup, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «θεσμοί» θα προσέλθουν με την κοινή τους θέση, η οποία συνοψίζεται σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σε περικοπές συντάξεων, σε μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού, ιδιωτικοποιήσεις, αυξημένο ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015.

Η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί την λεγόμενη «πρόταση των 47 σελίδων», που κατατέθηκε την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, όπως έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξημένο φόρο αλληλεγγύης, έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και την τηλεοπτική διαφήμιση, καθώς και έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

«Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση εξακολουθούν να αποτελούν οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και οι αυξήσεις του ΦΠΑ, στα φάρμακα, στα τρόφιμα και τον τουρισμό.

Πάντως, η διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξακολουθεί να είναι μεγάλη και σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top