ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της πολυετούς «φυλάκισης» ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της πολυετούς «φυλάκισης» ο Τ/κ δημοσιογράφος Αλί Κισμίρ

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας του Τύπου, Αλί Κισμίρ, ο οποίος απελάθηκε πρόσφατα από την Τουρκία, βρίσκεται αντιμέτωπος στα κατεχόμενα με τον κίνδυνο της πολυετούς «φυλάκισης». Στα κατεχόμενα ξεκίνησε «δίκη» με αφορμή ένα άρθρο γνώμης του κ. Κισμίρ, το οποίο κυκλοφόρησε την περίοδο της ανάδειξης του νέου ηγέτη των Τ/κ.

 
Στο ξεκίνημα της ακρόασης της «δίκης» ο κ. Κισμίρ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τον κίνδυνο «της απαγόρευσης εξόδου» από τα κατεχόμενα.
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, ο κ. Κισμίρ «ενημερώθηκε από την αστυνομία για δίκη που ξεκινά εναντίον του, με την κατηγορία της προσβολής των Δυνάμεων Ασφαλείας, λόγω ενός άρθρο γνώμης που φέρει τον τίτλο «το Λευκό Σπίτι».
 
Δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), ο κ. Κισμίρ, αναφερόμενος στην νέα «δίκη» επεσήμανε ότι «σήμερα ενημερώθηκα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για μια δίκη (εναντίον μου) λόγω ενός άρθρο γνώμης μου (ενδέχεται να είναι η πρώτη δίκη αυτού του είδους). Στα πλαίσια της δίκης, εκτός από την επιβολή της απαγόρευσης εξόδου στο εξωτερικό, ζητούν ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια».
 
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τη νέα «δίκη», ο κ. Κισμίρ είχε απελαθεί από την Τουρκία, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το εξωτερικό με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.
 
Ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος αντέδρασε στη νέα εξέλιξη και ο πρόεδρος του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του κ. Κισμίρ. Ο Χασάν Εσένταγλι, σε σχετική τοποθέτηση στα ΜΚΔ, για την νέα εξέλιξη ανέφερε ότι «διανύουμε μια περίοδο που συμβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα όλα όσα μας ανησυχούν (το τελευταίο διάστημα). Είναι η πρακτική των καταπιεστικών καθεστώτων να διερευνούν άτομα για ποινικές υποθέσεις λόγω σκέψεων, ιδεών, λέξεων και γραπτών. Δεν έχουμε καμία επιλογή από το να τους αντισταθούμε».
 
Στο επίκεντρο της νέας «δίκης» εναντίον του κ. Κισμίρ βρίσκεται ένα άρθρο γνώμης που κυκλοφόρησε την περίοδο της ανάδειξης του νέου Τ/κ ηγέτη. Σε αυτό το άρθρο ο κ. Κισμίρ ασκούσε έντονη κριτική στην Άγκυρα εξαιτίας των παρεμβάσεων στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα των Τ/κ και στις «προεδρικές εκλογές».
 
 
Για τη νέα «δίκη», ο κ. Κισμίρ μοιράστηκε τις απόψεις του με το ΚΥΠΕ και δήλωσε ότι πίσω από τη νέα εξέλιξη βρίσκονται η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ και η «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Κισμίρ ανέφερε ακόμη, ότι η «δίκη» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Στην πρώτη φάση της «δίκης», ο κ. Κισμίρ θα ασκήσει ένσταση στο αίτημα της «εισαγγελίας» περί επιβολής εγγύησης επειδή δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει το μέτρο της απαγόρευσης της εξόδου από τα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της ακρόασης της «δίκης».
 
«Θέλουν να μας καταπιέσουν. Επιδιώκουν την υποταγή μας», δηλώνει ο Τ/κ δημοσιογράφος.
 
Τέλος, ο κ. Κισμίρ τονίζει ότι η τ/κ αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις πιέσεις.
 
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα την Τρίτη, η τ/κ δημοσιογραφική ένωση απεύθυνε κάλεσμα προς τα τ/κ πολιτικά κόμματα για την τροποποίηση της «νομοθεσίας» που αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στα κατεχόμενα.
 
Σε σχετικό ανακοινωθέν, η ένωση αναφέρει ότι «υπάρχει ανάγκη για τροποποίηση των νόμων που έχουν περιοριστικό, απαρχαιωμένο χαρακτήρα και αποτελούν βάση για πολλές δίκες». Για αυτό το εγχείρημα, η τ/κ δημοσιογραφική ένωση προτείνει τη συνεργασία των Τ/κ πολιτικών με τους Τ/κ δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top