ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία για φωτοβολταϊκά πάρκα – 'Αντιπεριβαλλοντική πράξη' η αδειοδότησή τους σε Λυθροδόντα

Διαμαρτυρία για φωτοβολταϊκά πάρκα – 'Αντιπεριβαλλοντική πράξη' η αδειοδότησή τους σε Λυθροδόντα

Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες για την αδειοδότηση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην τοποθεσία «Γοφυρκάρης» στο Λυθροδόντα το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών τοποθετείται διατυπώνοντας τη θέση ότι η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γόνιμη αγροτική γη είναι μια αντιπεριβαλλοντική πράξη.

Το Κίνημα – Οικολόγων ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει αμέσως αυτή την αντιπεριβαλλοντική πολιτική και αναθεωρήσει τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Για το θέμα, ο κ. Γιώργος Περδίκης, πρώην βουλευτής και Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, δήλωσε: «Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της ανάπτυξης μεγάλων αιολικών πάρκων και να στραφεί στην ηλιακή ενέργεια. Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή εμφανίστηκε το δαιμόνιο της αισχροκέρδειας και της απληστίας. Αντί να δοθεί έμφαση στην κάλυψη με ηλιακές στέγες όλων των μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών υποδομών, βιομηχανικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εμπορικών κέντρων κλπ. η κυβέρνηση ευνόησε την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλή αγροτική γη (πχ πορτοκαλεώνες στο Ακρωτήρι, Βρυσούλλες, Αγ. Ιωάννης Μαλούντας κλπ.) ή σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (πχ Φλάσου). Το θέμα συζητήθηκε πάρα πολλές φορές στη Βουλή σε μια πλειάδα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με πρωτοβουλία των βουλευτών των Οικολόγων και η αντίδραση των κομμάτων ήταν καθολική. Αλλά ήδη το κακό έχει γίνει.

Δυστυχώς η περίπτωση του Λυθροδόντα είναι χαρακτηριστική. Εμείς ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι είναι μια ακόμα εγκληματική ενέργεια η χωροθέτηση δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στη περιοχή παρά την αντίρρηση της τοπικής κοινοτικής αρχής, σε καλή αγροτική γη και σε περιοχή μεγάλης φυσικής αξίας. Ήδη - σύμφωνα με τις πληροφορίες μας - έχουν κοπεί 30 πεύκα στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ακόμα - όπως έχουμε καταγγείλει ήδη - ότι στην ίδια περιοχή και μέσα σε δάσος, ρωσική εταιρία με ύποπτες διασυνδέσεις προωθεί μέσω μεγάλης εταιρείας συμβούλων διεθνούς εμβέλειας, ένα σχέδιο κατασκευής μεγάλου ηλιακού πάρκου μέσα σε κρατική γη, με αδιαφανείς διαδικασίες που βρωμούν σκάνδαλο και διαπλοκή. Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί και ο Γενικός Ελεγκτής Δρ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία και... φέρνει μαζί της σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η περιοχή μας - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

LIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top