ΔΙΕΘΝΗ

Βόμβα από New York Times: Η Κίνα ήξερε για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητούσε να τελειώσουν πρώτα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί

Βόμβα από New York Times: Η Κίνα ήξερε για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητούσε να τελειώσουν πρώτα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί

Σε μια περίοδο που οι γεωστρατηγικές ισορροπίες θεωρούνται εύθραυστες, ερευνάται ο ακριβής ρόλος του Πεκίνου στην ουκρανορωσική σύρραξη. Δημοσίευμα - «βόμβα» των New York Times έρχεται να αποδείξει ότι η Κίνα γνώριζε για τη ρωσική εισβολή και μάλιστα είχε εκφράσει άποψη για την ημερομηνία στρατιωτικής επέμβασης.

Όπως αποκαλύπτει ειδικότερα το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Οι «Times» ανέφεραν ότι έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, προτού εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια».

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινή «δημοκρατία».

Η Κίνα έτοιμη να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

Την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yiκαι του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top