ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φεύγει το 'Πρόνοιας' από το Υπ. Εργασίας - Πάει στο Υφυπουργείο μαζί με τα επιδόματα

Φεύγει το 'Πρόνοιας' από το Υπ. Εργασίας - Πάει στο Υφυπουργείο μαζί με τα επιδόματα

Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε ομόφωνα τον νόμο για τη Ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και υλοποιείται η μεταφορά, από την 1η Ιανουαρίου 2022, της αρμοδιότητας εξέτασης επιδομάτων, από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαισίο για τη μεταφορά του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ομόφωνα ψηφίστηκε και ο νόμος για τη συνακόλουθη μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί μερικώς τον νόμο για το Υφυπουργείο, καθώς μεταφέρεται η αρμοδιότητα εξέτασης των επιδομάτων ωστόσο απουσιάζει η ρύθμιση για τη μεταφορά της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία και κάλεσε την Κυβέρνηση να δρομολογήσει και αυτή τη μεταφορά. Πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πολιτική βούληση και οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως η προώθηση μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης έγινε σταδιακά, προσθέτοντας ότι σε τρίτο στάδιο θα μεταφερθεί και η κοινωνική ενσωμάτωση. Μπορούσαμε να τα βάλουμε μαζί όλα μέσα και να καούν, είπε προσθέτοντας πως όλοι συμφωνούν ότι τα επιδόματα πρέπει να δίνονται στους δικαιούχους έγκαιρα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως στο Υπουργείο Εργασίας και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει χαθεί ο έλεγχος με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των νέων συντάξεων που συντείνει στη διαιώνιση της αδήλωτης εργασίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, αφού ανέφερε πως το Υφυπουργείο ήταν πολύ μεγάλη ανάγκη, εξέφρασε την άποψη ότι έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσει σωστά το τμήμα επιδομάτων που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως πρέπει να στελεχωθεί το Υφυπουργείο ώστε να εξεταστούν οι ενστάσεις που εκκρεμούν κατά χιλιάδες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως το Γραφείο Ευημερίας στην Πάφο εργάζεται υπό κράτος τρόμου και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας προς την Ολομέλεια της Βουλή με τον νόμο γίνεται μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα του περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου και του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον γενικό διευθυντή του ίδιου Υπουργείου στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας παρά τω Προέδρω και στον Γενικό Διευθυντή του ίδιου Υφυπουργείου, αντίστοιχα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top