ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερχονται μέτρα στήριξης για τις ζημιές και την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος - Oδηγίες Αναστασιάδη στους Υπουργούς

Ερχονται μέτρα στήριξης για τις ζημιές και την ακρίβεια που προκαλεί ο πόλεμος - Oδηγίες Αναστασιάδη στους Υπουργούς

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα τα αρμόδια υπουργεία θα ετοιμάσουν εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Οι εισηγήσεις θα ετοιμαστούν αφού μελετηθούν οι ανάγκες που προκύπτουν ανά επαγγελματική κατηγορία και κοινωνική ομάδα. Επιπλέον, θα ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα ανακουφιστικά μέτρα που τυγχάνουν επεξεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ομοιόμορφο τρόπο αντίδρασης, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Πανδημίας.

Μάθετε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η λήψη μέτρων στη βάση των αποφάσεων που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα για μείωση στους φόρους κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα και παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό, για μελέτη της κατάστασης, οι υπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σκηνικό που διαμορφώνεται και ανέλαβαν να επανέλθουν με εισηγήσεις για παρεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζεται.

Το πρώτο ζήτημα που εγείρεται είναι το θέμα της ακρίβειας σε αγαθά, μεταφορές και υπηρεσίες εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Το σπιράλ ανατιμήσεων που προκαλεί η άνοδος της τιμής των σιτηρών εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης είναι θέμα προτεραιότητας, το οποίο ανέλαβε να εξετάσει ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Αισιοδοξία για τουρισμό

Από τους άλλους κλάδους της οικονομίας που θα δεχθούν πίεση εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται, ο τουρισμός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Η απώλειες από τους Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και για το λόγο αυτό το αρμόδιο υφυπουργείο θα αναπροσαρμόσει την διαφημιστική του εκστρατεία για να απευθυνθεί σε άλλες αγορές, με την προσδοκία ότι η Κύπρος θα προσελκύσει επισκέπτες από άλλες χώρες. Προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη γιατί η τουριστική σεζόν ακόμη είναι μακριά. Ωστόσο, όλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να μελετηθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης και κινήτρων, ώστε η Κύπρος να καλύψει το κενό και να μπορέσει γρήγορα να προσαρμοστεί στη νέα έκτακτη κατάσταση πραγμάτων. Μια ιδέα που μελετάται είναι η κατάργηση του Cyprus Flight Pass για διευκόλυνση των ξένων επισκεπτών που έρχονται από χώρες με ακίνδυνη επιδημιολογική εικόνα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισηγήθηκε την κατάργηση του Cyprus Flight Pass από την 1η Απριλίου σε συνάντηση που είχε με τους δύο συνδέσμους ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ) και τους Κύπριους ταξιδιωτικούς πράκτορες (ACTA). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αναζήτηση άλλων αγορών ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προκαλέσει η μείωση των Ρώσων τουριστών βρίσκεται ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τour Operators (ECTAA), του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και tour operators της Ευρώπης. Η ρωσική αγορά είναι σημαντική για πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε, μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, όμως η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί. Ανησυχία εκφράζεται για τις ανατιμήσεις που θα προκύψουν στα τουριστικά πακέτα, εξέλιξη η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά.

Ανακούφιση για τράπεζες

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι περιορισμένα και ότι σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι τράπεζες διεξάγουν επισταμένους ελέγχους για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των κεφαλαίων αυτών και υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το αυστηροποιημένο εποπτικό πλαίσιο. Οι Τράπεζες παρακολουθούν τους λογαριασμούς ώστε να εξετάσουν κατά πόσον υπάρχει σύνδεση με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις. Επί του παρόντος δεν υπάρχει οτιδήποτε αξιωσημείωτο.

Για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης αποφασίστηκε η σύσταση δύο διυπουργικών επιτροπών, οι οποίες καλούνται να αποφασίζουν με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο. Η μια επιτροπή θα αποτελείται από τους υπουργούς Ενέργειας, Μεταφορών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και η δεύτερη από τους υπουργούς Ενέργειας, Οικονομικών, Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top