Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Επίτροπος Διοικήσεως: Αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στις γυναίκες

08.03.2022
12:48
Κοινωνία

Ο σεβασμός προς τις γυναίκες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος, τονίζει στην τοποθέτησή της την Τρίτη επ` ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο της Επιτρόπου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει πως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις στη βάση του φύλου, η προστασία από την έμφυλη βία, τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις, αποτελούν ένα καθημερινό στόχο θεμελιώδους σημασίας για τα δημοκρατικά κράτη και τις σύγχρονες κοινωνίες.

Επισημαίνεται ότι η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Συνθήκη της Ρώμης, με σημαντικό σταθμό το 1984 όταν δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και συνέχισε να αποτελεί κεφαλαιώδη αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα δικαιωμάτων μέχρι και σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προστίθεται, αποφάσισε να επικεντρώσει τις φετινές δράσεις του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην προσωπική ζωή και την ψυχική υγεία των γυναικών. Συγκεκριμένα, ζήτησε να διεξαχθεί μια ειδική έρευνα ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των γυναικών από όλες τις γενιές, όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ε.Ε. σχετικά με την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έκτακτου αυτού Ευρωβαρομέτρου, το 77% των γυναικών στην ΕΕ πιστεύει ότι η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα τους, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στην Κύπρο το 83%.

Επιπρόσθετα, στην Κύπρο ποσοστό 57% των ερωτηθεισών γυναικών εντοπίζουν αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ενώ 54% δηλώνουν ότι η ψυχική υγεία τους έχει επηρεαστεί από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (41% σε επίπεδο ΕΕ).

Το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι "παρότι από το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών αναγνωρίζοντας ότι «είναι σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πεδίο της διάκρισης λόγω φύλου και η ρίζα που δημιουργεί τις ανισότητες», όπως είχε δηλώσει τότε η ειδική εισηγήτρια Αntonyia Parv, εντούτοις 8 χρόνια μετά, όπως φαίνεται από το Ευρωβαρόμετρο, η έμφυλη βία αλλά κυρίως και ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της σε ένα περιβάλλον που δεν μπόρεσε να στηρίξει αλλά να επιδεινώσει την κατάσταση".

Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διαχρονικά πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ουσιαστική και έμπρακτη εμπέδωση της ισότητας των φύλων, τόσο μέσω Εκθέσεων όσο και μέσα από σχετικές Εκστρατείες. Παράδειγμα αποτελούν η εκστρατεία ενημέρωσης το 2021, με τίτλο «Σπάσε τη σιωπή», η οποία ενθάρρυνε τις γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ παράλληλα προωθούσε την υιοθέτηση και ορθή εφαρμογή Κωδικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και δραστηριοποίησης των γυναικών.

Ενδεικτικές, επίσης, είναι οι δύο Εκθέσεις που υποβλήθηκαν σε σχέση με διάκριση λόγω φύλου σε βάρος γυναικών Εθελοντριών Υπαξιωματικών, τόσο στη μονιμοποίηση, όσο και την επαγγελματική ανέλιξή τους, στην Εθνική Φρουρά, σημειώνεται.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως "θα συνεχίσει να διεκδικεί τον μετασχηματισμό των δομών και των πολιτικών του κράτους, προς όφελος των γυναικών, την αντιμετώπιση της υποεκπροσώπησης των γυναικών στους φορείς λήψης των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων και στις θέσεις ιεραρχίας, την εξάλειψη της βίας, της παρενόχλησης, των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού", αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Το ζητούμενο, είναι η γυναίκα να πρωτοστατεί στη λήψη αποφάσεων, να μην υφίσταται διακρίσεις, να μην ερωτάται αν νιώθει τύψεις που εργάζεται, να στηρίζεται από άλλες γυναίκες, να μη χρειάζεται να αποδείξει σε κανένα τη δύναμή της, και να τυγχάνει αδιαπραγμάτευτου σεβασμού, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΚΥΠΕ