ΔΙΕΘΝΗ

Ενδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «ανόητες» βόμβες – Τι είναι και γιατί λέγονται έτσι

Ενδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «ανόητες» βόμβες – Τι είναι και γιατί λέγονται έτσι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» όπως είναι γνωστές (dumb bombs) – σε αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

Γιατί τις αποκαλούν… χαζές βόμβες
Οι συγκεκριμένες βόμβες χαρακτηρίζονται ως «χαζές» επειδή έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τον στόχο τους και να πέσουν αλλού – ακόμη και σπίτια ή άλλα κτίρια όπου βρίσκονται άμαχοι.

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αυτά έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη.

Η χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε αστικές περιοχές, εάν επιβεβαιωθεί, θα ενίσχυε τις κατηγορίες για αδιαφορία της Ρωσίας για απώλειες αμάχων.

Την ίδια ώρα, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τη «σοβαρή ανησυχία» τους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο Κίεβο.

Σε μια δυσοίνωνη εκτίμησή τους, λένε ότι μια «εντελώς φρικτή» επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να εξαπολυθεί, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προφανώς έχουν ταλαιπωρήσει τα στρατεύματα που κατευθύνονται προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε για πιθανή χρήση μη συμβατικών όπλων, εν μέρει λόγω των όσων έχουμε δει να έχουν συμβεί σε άλλα πεδία μάχης. Οπως έχω αναφέρει προηγουμένως, για παράδειγμα, αυτό που έχουμε δει στη Συρία. Οπότε είναι μια σοβαρή ανησυχία για εμάς».

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top