ΔΙΕΘΝΗ

Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: «Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός - Δεν έμεινε τίποτα»

Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: «Χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός - Δεν έμεινε τίποτα»

Για τις δραματικές στιγμές που έζησε στην πολιορκούμενη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μίλησε ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο στον δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, σημείωσε ότι «έζησα την πόλη ζωντανή, με τα μαγαζιά της, τους ανθρώπους της, τώρα αφήνω μια πόλη κατεστραμμένη».

«Κάθε μέρα ήταν και χειρότερη. Το να ακούς τις μάχες απο μακριά, λες εντάξει είναι μακριά. Κάθε μέρα που πλησίαζε γινόταν όλο πιο κοντά αυτός ο ήχος. Η πόλη καταλάβαμε ότι ήταν αποκλεισμένη», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε «χτυπήθηκε πολύς άμαχος πληθυσμός και δομές, και όταν λέω χτυπήθηκε, εννοώ δεν έμεινε τίποτα». «Δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψει κάποιος σε αυτήν την πόλη», σημείωσε ακόμη.

«Είναι μια τραγωδία. Από τις πρώτες 3 με 4 μέρες της πολιορκίας χάθηκαν όλες οι υποδομές. Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλεπικοινωνίες και φυσικά δεν υπήρχε ανεφοδιασμός, καύσιμα, τρόφιμα», υποστήριξε.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία είπε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης».

Ακόμη σχολιάζοντας τη δράση του Τάγματος Αζοφ τόνισε πως «μπορείς να πεις πολλά για τους Αζοφ. Τι ήταν και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο ιδεολογικό και το πολιτικό κομμάτι. Οι Αζοφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης. Δεν χτυπούν τους δικούς τους. Τους έχω γνωρίσει. Επειδή έχω εκπλαγεί λίγο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα με το προξενείο είναι καλό που υπάρχει μία πρωτοφανής στήριξη για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Κάπου γράφτηκε ότι με κρατούσαν όμηροι οι Αζοφ και μου έκαναν βασανιστήρια. Τις δύο πρώτες μέρες οι Αζοφ μας τάιζαν. Αυτό είναι γεγονός. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά αλλά δεν είδα αυτό που γράφεται».

Ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο δημοσίευσε στο Facebook τη συνέντευξή του με τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη γράφοντας τα εξής: «Μίλησα χθες το βράδυ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στη μαρτυρική πόλη για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Ο διπλωμάτης μου περιέγραψε εν συντομία αυτά που έζησε στη μαρτυρική πόλη ενώ μου απάντησε σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για το τάγμα Αζόφ, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο ελληνικά μίντια. Καθυστέρησα να δημοσιεύσω τη συνέντευξη για λόγους ασφαλείας, μέχρι ο κ. Ανδρουλάκης να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Αυτή τη στιγμή ο θαρραλέος διπλωμάτης είναι ασφαλής και κατευθύνεται προς τα σύνορα της Ε.Ε. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κονβόι με το οποίο κατευθυνόταν είχε δεχθεί επίθεση».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top