ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαμπιαούρης: Κερδήθηκε το πρώτο μεγάλο στοίχημα για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Χαμπιαούρης: Κερδήθηκε το πρώτο μεγάλο στοίχημα για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία στις ορεινές περιοχές, κερδήθηκε, είπε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση της πορείας υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), αποτελεί «ένα ουσιαστικό και γενναίο μοντέλο ανάπτυξης», το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με ένα δομημένο, ολιστικό και στοχευμένο πρόγραμμα έργων, δράσεων, καθώς και σχεδίων στήριξης που εκπονήθηκαν από τα Υπουργεία.

Είπε ότι οι οριζόντιες παρεμβάσεις, θεσμικού χαρακτήρα, αφορούν Νομοσχέδια και μελέτες, στρατηγικής σημασίας, τα οποία ολοκληρώνονται εντός του 2022, με τη σημαντική συμβολή της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουίζας Ζαννέτου και τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα, πρόσθεσε, βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν δράσεις πολυτομεακού και ολιστικού χαρακτήρα, που αφορούν όλους της τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, με επίκεντρο, πρωτίστως, τον άνθρωπο.

Είπε ακόμα, ότι στο πλαίσιο της ΕΣΑΟΚ αλλά και των στενών σχέσεων και συνεργασιών, που έχουν αναπτύξει με ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμούς, οργανωμένα σύνολα, τοπικές Αρχές και άλλους φορείς, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη πέραν των 30 δράσεων/έργων, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του πανεπιστημιακού αγροκτήματος του ΤΕΠΑΚ στη Λόφου, η δημιουργία δύο θεματικών Μουσείων στον Άγιο Αμβρόσιο και την Πάχνα, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Βιωματικού Μουσείου Κυπριακού Παραμυθιού στο Κοιλάνι.

Είπε ότι αξιοποιήθηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, ενώ ετοιμάζονται άλλα δύο Μνημόνια Συνεργασίας του ιδίου πανεπιστημίου με ορεινές κοινότητες.

Ενδεικτικά, ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις που αφορούν την υγεία και κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές, γεωργία και περιβάλλον και ενεργειακή αναβάθμιση.

Είπε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης, είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος υγείας προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες, καθώς και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη πέραν των 25 έργων από τα Υπουργεία Υγείας κι Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων, είπε, στόχευσαν στη λειτουργική αναβάθμιση χώρων και υποδομών στο Νοσοκομείο Τροόδους, στην ολοκλήρωση της Φυματιολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής, καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, με προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Αναφέρθηκε και σε ενίσχυση της λειτουργίας και παρεχόμενων υπηρεσιών ασθενοφόρων, αλλά και περιφερειακό Κέντρο Υποστήριξης Ηλικιωμένων και Αναπήρων, στο Φοινί και σύντομα ξεκινάει τη λειτουργία του ένα στο Παλαιχώρι.

Ο Επίτροπος είπε ότι προχωρούν και στη δημιουργία Βρεφοπαιδοκομικών Σταθμών στον Καλοπαναγιώτη, που ήδη λειτουργούν στην Πάχνα, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και στην Τριμίκλινη.

Στο τομέα της εκπαίδευσης, είπε ότι η βασική κατεύθυνση που διαμορφώθηκε είναι η διεύρυνση και βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας το Τρόοδος ως Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, όπου θα ισχύουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένεται, εντός Μαρτίου, η ολοκλήρωση της μελέτης που αφορά στη διαμόρφωση σχεδίου κινήτρων προσέλκυσης ντόπιων και ξένων Πανεπιστημίων για την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ή/και σχολών στο Τρόοδος, είπε ο Επίτροπος.

Είπε ακόμα, ότι για τον μετασχηματισμό των ορεινών περιοχών του Τροόδους σε ένα ελκυστικό αειφόρο περιβάλλον καινοτομίας, μάθησης, έρευνας, ευρηματικότητας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, προχωρούν στη υλοποίηση μιας σημαντικής και στρατηγικής δράσης, με τη δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΦΕΚΨΠ) στις Πλάτρες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, «ο πολιτισμός του Τροόδους αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο που δύναται να διασυνδεθεί τόσο με τον τουρισμό όσο και με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής». Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, τα Υφυπουργεία Τουρισμού, Έρευνας και Καινοτομίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και άλλους φορείς προχώρησαν στην υλοποίηση σειράς δράσεων που αφορούν στην προώθηση και προβολή των πολιτιστικών πόρων Τροόδους, είπε, καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση, αναβάθμιση και αξιοποίηση των μνημείων, στη δημιουργία Κυπριακού Αποθετηρίου Ψηφιοποιημένης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην υλοποίηση Προγραμμάτων και Σχεδίων επιχορήγησης εργαστηρίων χειροτεχνίας.

Είπε ακόμα, ότι με συγκροτημένες πρωτοβουλίες, δράσεις κι έργα, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το νέο ορεινό τουριστικό προϊόν Τροόδους, που εστιάζει στην καθιέρωσή του ως ενός ολόχρονου προορισμού εμπειριών.

Ο Επίτροπος είπε ότι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της Στρατηγικής και το κύτταρο του παραγωγικού τομέα στο Τρόοδος είναι η γεωργία και το περιβάλλον, για τα οποία υλοποιούν πέραν των 45 δράσεων μέχρι σήμερα και αξιοποιούν κάθε δυνατότητα προς όφελος των αγροτών, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, επιλύοντας ταυτόχρονα καίρια ζητήματα.

Όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικής σημασίας φυσικών πόρων, υλοποιούν σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών οδικού δικτύου, συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας, προχώρησε στην ιεράρχηση και προγραμματισμό κατασκευής οδικών έργων.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, πέραν του ότι έχει την εποπτεία και τον οριζόντιο συντονισμό ολόκληρου του κυβερνητικού μηχανισμού αναφορικά με την υλοποίηση της ΕΣΑΟΚ, υποστηρίζει τις τοπικές Αρχές και επιλαμβάνεται συναντήσεων για ζητήματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητάς του.

«Κερδίσαμε το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ο σχεδιασμός έγινε πράξη και οι εξαγγελίες έγιναν έργα για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Για τα ορεινά του αύριο», είπε.

Είπε ότι θα συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση, προγραμματισμό και αποφασιστικότητα να υλοποιούν την Εθνική Στρατηγική και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, θέτοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων. «Τους το οφείλουμε και θα τα καταφέρουμε!,» είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top