ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευθυντής ΕΒΕΠ: Επηρεάζεται η Πάφος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διευθυντής ΕΒΕΠ: Επηρεάζεται η Πάφος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η επαρχία Πάφου αλλά και η Κύπρος γενικότερα επηρεάζεται σφαιρικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Μαρίνος Στυλιανού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην οικονομία, με βάση τις κυρώσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη.

Είπε ότι επηρεάζεται κυρίως η τουριστική βιομηχανία καθώς “το 2019 είχαμε περίπου αφίξεις από την Ρωσία γύρω στις 780 χιλιάδες, ενώ το 2021 είχαμε μισό εκατομμύριο”. Ακόμη, συνέχισε, οι αφίξεις από την Ουκρανία άγγιζαν σχεδόν τις 100 χιλιάδες το 2019 και το 2021.

Μίλησε για «σοβαρότατο πρόβλημα» που προκύπτει όσον αφορά τις αφίξεις κυρίως από Ρωσία αλλά και Ουκρανία, σημειώνοντας πως είναι θέμα που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις τουριστικές μονάδες οι οποίες είχαν πλήρη εξάρτηση με τουριστικούς πράκτορες από Ρωσία.

Εκτίμησε πως ο αριθμός αυτός των Ρώσων και Ουκρανών είναι αρκετά μεγάλος, και δύσκολα θα μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να καλύψουν το κενό.

Ωστόσο, συνέχισε, γίνονται προσπάθειες συντονισμένα τόσο από το Υφυπουργείο Τουρισμού όσο και από το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι ζημιές από άλλους προορισμούς.

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως από τον πόλεμο επηρεάζεται επίσης ο κατασκευαστικός τομέας και η ανάπτυξη γης καθώς αρκετοί Ρώσοι τα τελευταία χρόνια επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας και επενδύσεων. Εκτίμησε ακόμη πως με τις κυρώσεις αναμένεται να περιοριστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από αυτή τη χώρα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον πληθωρισμό και σημείωσε πως η ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε υλικά οικοδομής, έχουν αυξήσει το κόστος αγοράς, ακινήτων, γενικότερα της οικοδομικής βιομηχανίας και της ενέργειας πετρελαίου κίνησης. Βλέπουμε, είπε «μια ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών που αναπόφευκτα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον κύκλο της οικονομίας».

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε εξάλλου πως ήταν γνωστό, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πως όλοι οι φορείς είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ωστόσο είπε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην τύχουν εκμετάλλευσης οι πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο γιατί προέρχονται από μια χώρα η οποία δέχτηκε πόλεμο.

Πρωτίστως, συνέχισε, η πολιτεία θα πρέπει να δει τα ζητήματα στέγασης, σίτισης αλλά και ένταξης των παιδιών στα σχολεία, καθώς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αφού πρώτα η πολιτεία αναλάβει πρωτοβουλίες, τότε η επαρχία Πάφου ίσως μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που προκαλούσε πονοκέφαλο προς την επιχειρηματική κοινότητα, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top