ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυνατότητα δήλωσης κατεχόμενων περιουσιών με προτάσεις νόμου

Δυνατότητα δήλωσης κατεχόμενων περιουσιών με προτάσεις νόμου

Όσοι κάτοχοι κατεχόμενων περιουσιών δεν έχουν ως τώρα δηλώσει τις περιουσίες τους στο κτηματολόγιο θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν με δημόσιο κάλεσμα, με βάση πρόταση νόμου που συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων.

Η πρόταση από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 20% των κατόχων περιουσιών, με βάση μελέτη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, να δηλώσουν και τώρα τις περιουσίες τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η δυνατότητα για δήλωση αυτής της περιουσίας υπήρχε, πλην όμως κανείς δεν το γνώριζε και υπήρξαν περιπτώσεις όπου δικαιούχοι αποτάθηκαν για δήλωση και τους λέχθηκε ότι δεν μπορούν να το πράξουν.

Εξήγησε ότι θα υπάρξει δημόσιο κάλεσμα για δήλωση από ενδιαφερόμενους για σκοπούς καταχώρησης. Ανέφερε ότι σε περίπτωση που μια περιουσία διεκδικείται από περισσότερους από έναν κληρονόμους, μπορεί να δηλωθεί για σκοπούς συμφέροντος.

Η 2η πρόταση εκ μέρους του ΔΗΚΟ αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος σε κατόχους πιστοποιητικού μίσθωσης περιουσίας σε τ/κ γη να αξιοποιήσουν μέρος ή το σύνολο της για εμπορικές αναπτύξεις. Ένας κάτοχος οικίας δηλαδή σε τ/κ γη να μπορεί να μετατρέψει μέρος ή το σύνολο σε φροντιστήριο, κουρείο ή περίπτερο για παράδειγμα, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις για έκδοσης άδειας πολεοδομίας.

Ο εισηγητής της πρότασης Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι με την πρόταση αίρεται η αδικία για κατόχους οικίας να την μετατρέψουν σε επαγγελματικό υποστατικό.

Τα μέλη της Επιτροπής είχαν επίσης συνάντηση με τους δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά για συζήτηση των κυριότερων προβλημάτων τους όπως αυτό της υποστελέχωσης.

Η Βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι από μελέτη του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών διαφαίνεται ότι 20% της κατεχόμενης περιουσίας δεν είναι δηλωμένο στο κτηματολόγιο και με βάση το νόμο, υπάρχει και τώρα η δυνατότητα δήλωσης.

Για την αξιοποίηση τ/κ περιουσιών είπε ότι με την πρόταση θα δικαιούται κάποιος που κατέχει πιστοποιητικό μίσθωσης να μετατρέψει το υποστατικό σε επαγγελματική στέγη, τηρουμένων των προνοιών του νόμου για την έκδοση άδειας.

Για τα προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων είπε ότι υπάρχει υποστελέχωση και ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση και επιπρόσθετα οι νεολαίες των κατεχόμενων Δήμων δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις νεολαίες των άλλων δήμων για διοργάνωση δράσεων και απορρόφηση χρηματοδότησης από τον οργανισμό νεολαίας.

Είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει τα προβλήματα και υποσχέθηκε να τα συζητήσει τον επόμενο μήνα.

Ο Βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ είπε ότι με την πρόταση θα διορθωθούν πρόνοιες του νόμου ώστε οι κάτοχοι πιστοποιητικού μίσθωσης τ/κ περιουσίας να μπορούν να την αξιοποιήσουν για επαγγελματική στέγη αν το επιθυμούν.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top