ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Zόρικα τα πράγματα για ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας

Zόρικα τα πράγματα για ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας

Με τη φράση «ποτέ μην πεις ποτέ» σχολίασαν στο themaonline, πηγές από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τις πληροφορίες ότι ο διάλογος των δύο κομμάτων βρίσκεται σε τέλμα και ουσιαστικά όλα οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ναυάγιο είναι θέμα χρόνου. Πληροφορίες και από τα δύο κόμματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο διάλογο, κυρίως ως προς το άτομο που θα κερδίσει το χρίσμα του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο, τονίζουν ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί» και ότι το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων θέλουν για πολλούς λόγους να εξαντλήσουν πρώτα τις δυνατότητες συνεργασίας και μετά να προχωρήσουν στην κήρυξη αδιεξόδου, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των οργάνων τους. Επί της ουσίας για να υπάρξει κατάληξη, τα πράγματα είναι απλά: Είτε το ΑΚΕΛ θα αποδεχθεί έναν από τους δύο υποψήφιους που προτείνει το ΔΗΚΟ, δηλαδή τους Νικόλα Παπαδόπουλο ή Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είτε το ΔΗΚΟ θα αποδεχθεί ένα από τα ονόματα που έριξε στο τραπέζι το ΑΚΕΛ, δηλαδή τους Αχιλλέα Δημητριάδη, Ερατώ Μαρκουλλή και Τάσο Χριστοφίδη. Η προσπάθεια για εξεύρεση τρίτου προσώπου συνεχίζεται αλλά οι επιλογές δεν είναι ανεξάντλητες, εκτός κι αν προκύψει κάποια έκπληξη. Ο πρώην υπουργός και Επίτροπος, Μάρκος Κυπριανού, θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση, αφού ήταν κοινής αποδοχής αλλά απαντά αρνητικά στις ασφυκτικές πιέσεις των δύο κομμάτων.

Πάντως στο ΑΚΕΛ τις τελευταίες ημέρες γίνονται έντονες ζυμώσεις και διεργασίες αφού το σενάριο ναυαγίου της προσπάθειας για συνεργασία με το ΔΗΚΟ θεωρείται απευκταίο και στην ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς πληθαίνουν οι φωνές για να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αναμένεται να μελετήσει τα δεδομένα τις επόμενες μέρες και θα παραπέμψει την «καυτή πατάτα» στην Κεντρική Επιτροπή για τη λήψη απόφασης.
Σε περίπτωση αδιεξόδου στις προσπάθειες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για συνεργασία τότε το κάθε κόμμα θα ακολουθήσει το δρόμο του, αλλά Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τα δύο κόμματα, θέλουν να διατηρήσουν ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας, ενόψει του σεναρίου που θα κληθούν να διαχειριστούν στο δεύτερο γύρο.
Στο ΔΗΚΟ, σε περίπτωση αδιεξόδου με το ΑΚΕΛ, το σενάριο υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου απομακρύνεται, αφού ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα ήθελε τη στήριξη του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης ώστε να έχει εχέγγυα επιτυχίας για να περάσει στο δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται η στήριξη άλλου υποψηφίου και συγκεκριμένα του Νίκου Χριστοδουλίδη, για τον οποίο τάση υποστήριξης υπάρχει και στην ΕΔΕΚ.

Στο ΑΚΕΛ, σε περίπτωση ναυαγίου στο διάλογο με το ΔΗΚΟ, οι επιλογές εστιάζονται στα προαναφερθέντα ονόματα, δηλαδή τους Α.Δημητριάδη, Ε. Μαρκουλλή και Τ. Χριστοφίδη. Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα οποία θα επιδιώξει διάλογο. Μια πρώτη συνάντηση ἐγινε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, υπό τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στα γραφεία του ΑΚΕΛ. «Θεωρούμε τους Οικολόγους φυσικό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε η αντιπολίτευση να ενώσει δυνάμεις έτσι ώστε να πετύχει τον τερματισμό της διακυβέρνησης του Συναγερμού που έχει προκαλέσει τεράστια αδιέξοδα στον τόπο και να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top