ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο απολύμανσης χώρων εργασίας του Υπουργείου Υγείας - Δείτε αναλυτικά

Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο απολύμανσης χώρων εργασίας του Υπουργείου Υγείας - Δείτε αναλυτικά

Με γνώμονα την όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση του πρωτοκόλλου απολύμανσης χώρων στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το ισχύον Διάταγμα αν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο, επιχείρηση, οποιαδήποτε υπηρεσία στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, Ανεξάρτητες υπηρεσίες, και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης εντοπιστεί θετικό περιστατικό COVID-19, οι χώροι αυτοί αναστέλλουν αμέσως τη λειτουργία τους και διενεργείται απολύμανση του χώρου τους, πριν την επαναλειτουργία τους:

Νοείται ότι απομακρύνεται όλο το προσωπικό μέχρι την ολοκλήρωση της απολύμανσης και την επαναλειτουργία τους.
Η απολύμανση μπορεί να γίνει είτε από Αδειοδοτημένα Συνεργία Εφαρμογής Βιοκτόνων, κατάλογος των οποίων βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα

http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/434545A69841A4BBC2257FF40024CD4A?OpenDocument, ή από προσωπικό της επιχείρησης υπό τη καθοδήγηση Υπεύθυνου Ασφάλειας και Υγείας.

Οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση.

Για κάθε εγκατάσταση θα πρέπει να καταρτίζεται ένα μόνιμο πρόγραμμα διαδικασιών για τον καθαρισμό και την απολύμανση τους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι και σημεία επαφής καθαρίζονται και απολυμαίνονται επαρκώς. Σημεία επαφής είναι δάπεδα, τοίχοι, οροφές, πάγκοι εργασίας, ράφια, καρότσια, καλάθια, ασανσέρ, πόμολα, κουπαστές σκάλας, συσκευές τηλεφώνου, πληκτρολόγια, καρέκλες και τα μπράτσα τους, επιτραπέζια σκεύη, ηλεκτρικοί διακόπτες, χειρολαβές, κλπ.

Το προσωπικό που ασχολείται με τον περιβαλλοντικό καθαρισμό/απολύμανση μετά από ύποπτο ή επιβεβαιωμένο άτομο με COVID-19 πρέπει να φέρει χειρουργική μάσκα, ομοιόμορφη και πλαστική ποδιά μιας χρήσης, και προστατευτικά γάντια.

Συνιστάται η χρήση εξοπλισμού καθαρισμού μίας χρήσης

Η υγιεινή των χειρών πρέπει να εκτελείται κάθε φορά μετά την αφαίρεση γαντιών ή μάσκας.

Τα απόβλητα που παράγονται κατά τον καθαρισμό πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σακούλι, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στα αδιαχώριστα σκουπίδια.

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία, ο ιός φέρει λιπόφιλη εξωτερική στοιβάδα, γεγονός που καθιστά τον επαρκή και σχολαστικό καθαρισμό απαραίτητη ενέργεια πριν την κάθε απολύμανση. Για τη χρήση απορρυπαντικών (σαπούνια και άλλα καθαριστικά) πρέπει να χρησιμοποιείται χλιαρό νερό ενώ για τη χρήση απολυμαντικών, π.χ χλωρίνη, κρύο νερό για την αποφυγή της δημιουργίας ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Μετά τον καθαρισμό με την χρήση κατάλληλου απορρυπαντικού, η επιφάνεια πρέπει να στεγνώσει για να ακολουθήσει η απολύμανση με χρήση κατάλληλου απολυμαντικού, το οποίο πρέπει να είναι εγκεκριμένο από το Αρμόδιο Τμήμα Γεωργίας, με ιοκτόνο δράση, και να συνοδεύεται από τα σχετικά δελτία ασφαλείας. Η εφαρμογή του γίνεται με την αυστηρή τήρηση των όρων και οδηγιών χρήσης του, ενώ πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός του χώρου. Κατάλογος αναρτάται στην ιστοσελίδα

Μια ενδεδειγμένη λύση είναι το χλώριο το διάλυμα 0,1% υποχλωριώδους νατρίου και αιθανόλης 70%. Σημειώνεται πως η χρήση διαλύματος 0,05% υποχλωριώδους νατρίου για τον καθαρισμό των επιφανειών των χώρων υγειονομικής περίθαλψης και των χώρων μη υγειονομικής περίθαλψης συνιστάται προκειμένου να μειωθούν οι ερεθιστικές επιδράσεις στους βλεννογόνους. Το χλώριο δρα μετουσιώνοντας τις πρωτεϊνες του ιού, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την κατάρρευση του.

Ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν:

(1) όσο πιο ακάθαρτη η επιφάνεια, τόσο πιο αδύνατο το χλώριο, διότι δεσμεύεται από τον ρύπο.
(

2) η χρήση του μόνο με κρύο νερό για αποφυγή μείωσης της δράσης.

Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί αδρανοποιούνται με διαδικασία απολύμανσης επιφανειών εντός ενός λεπτού (1΄) με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως: Υποχλωριώδες νάτριο σε συγκέντρωση 0,1%, Αιθανόλη 70%.

Επισημαίνεται πως πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή ανάμειξης καθαριστικών και απολυμαντικών, εκτός αν οι ετικέτες υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός τους ενδείκνυται (π.χ. ο συνδυασμός χλωρίνης με καθαριστικά αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και τον θάνατο).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Environmental%20persistence%20of%20SARS_CoV_2%20virus.%20Options%20for%20cleaning_EL.pdf

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top