ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Συμφωνία προς το τέλος της εβδομάδας - Νέα συνεδρία του Eurogroup την Πέμπτη

Ελλάδα: Συμφωνία προς το τέλος της εβδομάδας - Νέα συνεδρία του Eurogroup την Πέμπτη

Με την απόφασή του να συνεδριάσει εκ νέου αργότερα αυτήν την εβδομάδα - την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ - ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που κράτησε μόλις 70 λεπτά.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, και ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Σώματος εντός της εβδομάδας ώστε να διαμορφωθεί η λύση στο ελληνικό ζήτημα και ήδη από σήμερα το απόγευμα ξεκινά η εργασία των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ντάισλεμπλουμ ανέφερε πως οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς αποτελούν ένα θετικό βήμα και τις καλωσορίζουμε, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για μια σε βάθος μελέτη. Οι θεσμοί μπόρεσαν να δώσουν μόνον μια πρώτη εντύπωση και θα εργασθούν από δω και πέρα ώστε να υπάρξει επεξεργασία των λεπτομερειών και λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, έκανε λόγο για μια πολιτική βάση που θα χρησιμεύσει στη σύνοδο κορυφής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νταϊσελμπλουμ χαρακτήρισε ευρεία και συνολική την ελληνική πρόταση, που αποτελεί βάση για επανεκκίνηση.

Μιλώντας για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε λόγω της αποστολής δυο εγγράφων από την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μολονότι ασφαλώς οι υπουργοί θα ήθελαν να έχουν νωρίτερα τις προτάσεις στα χέρια τους. Ο Επίτροπος, πάλι, μίλησε για ¨θετική κατεύθυνση¨ που συνιστά η ελληνική πρόταση.

Μέρκελ: Να συμφωνήσουν οι θεσμοί για να έχουμε συμφωνία

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε σχεδόν προαναγγείλλει από το πρωί της Δευτέρας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που συγκαλείται αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Χρόνος για αποφάσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα υπάρχει σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλά ένα φόρουμ συζήτησης αν δεν υπάρξει σύγκλιση των δανειστών με τις ελληνικές προτάσεις.

«Οι Θεσμοί πρέπει να εγκρίνουν το πρόγραμμα για να υπάρξει συμφωνία. Οι Θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι πεδίο αποφάσεων αλλά συζητήσεων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχει χρόνος για συμφωνία και αργότερα μέσα στην εβδομάδα», τόνισε και προσέθεσε πως «ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει συμφωνία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top