ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πρόκληση να κρατηθούν σταθερές οι τιμές - Λιγότερη η εξάρτηση από τη ρωσική αγορά

Ακίνητα: Πρόκληση να κρατηθούν σταθερές οι τιμές - Λιγότερη η εξάρτηση από τη ρωσική αγορά

Την ώρα που στην Ουκρανία μαίνεται ο πόλεμος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους και την ίδια τη χώρα, στην Ευρώπη οι οικονομικές συνέπειες είναι ορατές σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων της οικονομίας, καθώς ήδη συντελείται ένα ράλι εκτόξευσης των τιμών.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, Γιάννης Μισιρλής, το real estate δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να σημειώνονται αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, εξ αιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και κυρίως της ανόδου των τιμών των κατασκευαστικών υλικών διεθνώς.

Η εικόνα του τομέα ακινήτων στην Κύπρο δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Βεβαίως, πρέπει να τονιστεί ότι το κυπριακό real estate έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική αγορά τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Το γεγονός αυτό μετριάζει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ως προς τον αντίκτυπο του ουκρανικού στην εξεύρεση ξένων αγοραστών. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι δυνατόν να μην ανησυχούν τον κλάδο οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. "Οι αυξήσεις που καταγράφονται αυτό το διάστημα στις τιμές του πετρελαίου και των οικοδομικών υλικών όπως το σίδερο και η ξυλεία, καθώς επίσης και η αυξητική τάση των επιτοκίων, αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει και η κυπριακή αγορά ακινήτων. Πρόκληση για τον κλάδο συνιστά η διατήρηση του κόστους κατασκευής σε ελεγχόμενα επίπεδα, κάτι που αν δεν επιτευχθεί, μεγάλο μέρος των αυξήσεων θα μετακυληθεί, δυστυχώς, προς τους αγοραστές.", αναφέρει σε άρθρο του ο Γιάννης Μισιρλής.

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε, εξάλλου, και τις τιμές των ενοικίων. Η κάθοδος Ουκρανών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους αλλά και Ρώσων που φεύγουν από την οικονομική αβεβαιότητα της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για ενοίκια στην Κύπρο, και ειδικότερα στη Λεμεσό. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ενοικίων, εξέλιξη η οποία έρχεται να επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη, από πλευράς τιμών, αγορά ενοικίων, και δη των διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Μισιρλή, τα ενοίκια στην Κύπρο βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς σε ψηλά επίπεδα, εξ αιτίας της μειωμένης προσφοράς κατάλληλων ακινήτων. Εδώ και χρόνια, η προσφορά διαμερισμάτων είναι μικρότερη από τη ζήτηση, μια κατάσταση που δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Αντίθετα, υπό τα σημερινά δεδομένα, η προσφορά θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η υλοποίηση πολλών νέων έργων πήρε παράταση γι’ αργότερα.

Υπό τις περιστάσεις κρίνεται επιβεβλημένη η περιορισμένη κρατική παρέμβαση, ώστε να διορθωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι όποιες στρεβλώσεις. Θα πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα από το κράτος, που να ενθαρρύνουν και να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να παράξει περισσότερα ακίνητα για τα οποία υπάρχει έντονη ζήτηση, όπως για παράδειγμα διαμερίσματα. Με την αύξηση της προσφοράς, θα επιλυθεί και το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top