ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρήγορη εκδίκαση και αποτρεπτικές ποινές στις υποθέσεις διαφθοράς στον αθλητισμό ζητά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας

Γρήγορη εκδίκαση και αποτρεπτικές ποινές στις υποθέσεις διαφθοράς στον αθλητισμό ζητά ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας

Την ανάγκη για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς στον κυπριακό αθλητισμό και για επιβολή αυστηρών ποινών, κατά τρόπο που να καθίστανται αποτρεπτικές για τους επίδοξους παραβάτες, τόνισε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης σε χαιρετισμό στο συνέδριο με θέμα την παράνομη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IntegriSport Next.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Σαββίδης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς του κυπριακού αθλητισμού, ψηφίστηκε ειδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αφού αναφέρθηκε στις καινοτομίες του συγκεκριμένου νόμου και τις εξουσίες που παρέχει στις αρμόδιες αρχές επεσήμανε ότι η ουσιαστική και επιτυχής εφαρμογή ενός νόμου απαιτεί την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις πτυχές του.

«Απαιτείται λοιπόν αμοιβαία συνεργασία με τους διεθνείς φορείς, κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον ρόλο των αθλητών στα φαινόμενα διαφθοράς, συνεχής ενημέρωση για τις καινούργιες μεθόδους διάπραξης των σχετικών αδικημάτων αλλά και εφαρμογή ουσιαστικών και πρακτικών μέτρων για πρόληψη και αποτροπή των φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό», συνέχισε.

Διαβεβαίωσε ακολούθως ότι η Νομική Υπηρεσία θα πράξει το καλύτερο δυνατόν ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων χειραγώγησης, αφού πέραν του αναντίλεκτου γεγονότος ότι συνδέονται με την ανάγκη προστασίας των μαρτύρων, είναι εμφανές ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαφοροποιούν τα δεδομένα υποθέσεων, με αποτέλεσμα μάρτυρες κατηγορίας να υπαναχωρούν και να μην καταθέτουν στο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε πως είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα υπόθεσης χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα που καταχωρίστηκε στο Κακουργιοδικείο το 2020 αλλά μετά από συνεχείς αναβολές, η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων αναστάληκε αφού οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας δεν επιθυμούσαν πλέον να καταθέσουν.

Είπε επίσης ότι αριθμός υποθέσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ πρόσφατα υπήρξε και η πρώτη δικαστική απόφαση όπου ποδοσφαιριστής κρίθηκε ένοχος σε σχέση με αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Συνεχίζοντας είπε πως ιδιαίτερα σημαντικός, είναι και ο ρόλος των Δικαστηρίων με την ανάγκη για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και επίσης την ανάγκη για επιβολή αυστηρών ποινών κατά τρόπο που οι ποινές να καθίστανται αποτρεπτικές για τους επίδοξους παραβάτες.

Καθήκον και υποχρέωση όλων να προστατεύσουν τον αθλητισμό από το φαινόμενο της διαφθοράς, οι συνέπειες της οποίας είναι πέραν της κερδοσκοπίας και του πλήγματος στην ακεραιότητα του χώρου και του κίνδυνου στον οποίο τίθενται αθλητές και τα εμπλεκόμενα στο χώρο άτομα, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top