Για κίνδυνο χρήσης χημικών από Ρωσία κάνει λόγο η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας - Παραπληροφόρηση λέει η Μόσχα

Για κίνδυνο χρήσης χημικών από Ρωσία κάνει λόγο η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας - Παραπληροφόρηση λέει η Μόσχα

Χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, την πόλη λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, αν και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συμβάν.

«Στη Μαριούπολη, στην περιοχή του εργοστασίου μεταλλουργίας Ίλιτς (…) 1.026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας των πεζοναυτών κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και παραδόθηκαν», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν 47 γυναίκες και 126 αξιωματικοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 150 από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ήταν τραυματίες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ο Γερμανός Καγκελάριος στο Κίεβο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αναμένεται στο Κίεβο για την λήψη «πρακτικών αποφάσεων» στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Ειδικότερα, η τύχη της Μαριούπολης και ο πληθυσμός του ανατολικού τμήματος της χώρας εξαρτώνται από τα γερμανικά όπλα που μπορούμε να λάβουμε και δεν έρχονται, πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου σημειώνοντας ωστόσο πρόοδο από την πλευρά του Βερολίνου.

Ουκρανία: Δεν είναι δυνατό να ανοιχθούν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Σήμερα δεν ήταν δυνατό να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για παραβίαση κατάπαυσης του πυρός και για τον αποκλεισμό λεωφορείων που απομάκρυναν αμάχους.

Σε δήλωσή της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram η Βερεστσούκ προσθέτει ότι οι αρχές θα εργαστούν για να ξανανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι το ταχύτερο δυνατό.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος της Μαριούπολης, της σημαντικής πόλης-λιμάνι στην νότια Ουκρανία, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, αναμένοντας την απομάκρυνσή τους.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Κυπριακό: Προεργασία, συγκλίσεις και πολιτική βούληση στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για τα όσα ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για το πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφωθεί γύρω από την επανεκκίνηση του Κυπριακού. Σε μια περίοδο παρατεταμένης στασιμότητας, η έμφαση μετατοπίζεται πλέον στην προεργασία, στις συγκλίσεις που έχουν ήδη καταγραφεί και κυρίως, στην πολιτική βούληση των εμπλεκομένων.

BEST OF TOTHEMAONLINE