ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: Να λαμβάνεται υπόψην στα ενεργειακά το "νέο όραμα" της τ/κ πλευράς για λύση

Ταχσίν Ερτουγρούλογλου: Να λαμβάνεται υπόψην στα ενεργειακά το "νέο όραμα" της τ/κ πλευράς για λύση

Το νέο όραμα της τ/κ πλευράς για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να ληφθεί υπόψην από αξιωματούχους ξένων χωρών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, όταν κάνουν δηλώσεις για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Διαφορετικά, πρόσθεσε, δεν είναι ρεαλιστικό να επιτύχουν προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τις υπάρχουσες πραγματικότητες.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε γραπτή του δήλωση χθες ο «υπεξ» υπενθύμισε ότι βάση του νέου οράματός είναι η αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας της τδβκ», κάτι που είναι διαφορετικό από την πολιτική του ενιαίου κράτους που ακολουθεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υποχωρήσουν από αυτό και η προσέγγιση στο Κυπριακό πρέπει να διαμορφωθεί εκ νέου υπό το φως αυτής της πραγματικότητας.

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, υποστηρίζει τη μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο συνεργασίας για να μπορούν οι «δύο λαοί» που υπάρχουν, όπως υποστήριξε, στο νησί να επωφεληθούν αμοιβαία και ίσα από τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι γι’ αυτό τον λόγο μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει εποικοδομητικές προτάσεις που προνοούν όπως οι δύο πλευρές επωφεληθούν κατά ίσο τρόπο από τους υδρογονάνθρακες. Είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2019 και οι προτάσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογαν για σύγκληση περιφερειακής ενεργειακής διάσκεψης, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

«Αυτή είναι η καλοπροαίρετη και ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε άδικα με πολιτικές που είναι παλιές και έχει αποδεχθεί η αποτυχία τους εδώ και χρόνια», είπε. Άλλωστε, κατέληξε, "έχουμε χορτάσει από ύπουλα σενάρια με δημιουργία τεχνητής ατζέντας ΜΟΕ προς την κατεύθυνση να διασφαλιστεί ότι οι Ε/κ εκλαμβάνονται ως κράτος και οι Τ/κ ως μια κοινότητα εκείνου του κράτους".

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν κάλεσε τον Ερσίν Τατάρ και τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου να αξιολογήσουν τα προτεινόμενα ΜΟΕ και όχι να τα απορρίπτουν ασυζητητί. Σε ανάρτησή του ανέφερε: «Ενώ ο κ. Τατάρ λέει ‘κοιτάμε ζεστά τα ΜΟΕ’, ο κ. Ερτουγρούλογλου λέει πως αυτά είναι ‘τεχνητή ατζέντα’. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε και σε αυτό τον τομέα την έλλειψη σοβαρότητας που επηρεάζει κάθε πλευρά μας».

Τα ΜΟΕ, συνέχισε, είναι από τη μια ένα μέσο για να μπορέσουν να σταθούν στα δικά τους πόδια από οικονομικής άποψης πριν από τη λύση και να ετοιμαστούν για τη λύση, και από την άλλη ένας μοχλός για την περιεκτική λύση. «Κανείς δεν λέει ‘αποδεχτείτε αυτούσια όσα έχουν προταθεί’. Καθίστε, αξιολογήστε και διαπραγματευτείτε με σοβαρότητα».

Ζήτησε από τον Τατάρ να καλέσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στο «προεδρικό» για να συζητήσουν αυτό το θέμα. «Δεν έχετε δικαίωμα να αφήνετε τους Τουρκοκύπριους εκτός παιχνιδιού σε ένα θέμα, που αφορά ευθέως τους Τουρκοκύπριους και ειδικά σε μια τέτοια περίοδο!», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top