ΔΙΕΘΝΗ

Τι κρύβεται πίσω από την κατάσταση στη Σαγκάη σύμφωνα με τη Δρ. Πανά - «Δεν κατακρίνω κανέναν»

Τι κρύβεται πίσω από την κατάσταση στη Σαγκάη σύμφωνα με τη Δρ. Πανά - «Δεν κατακρίνω κανέναν»

Προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση της πανδημίας στη Σαγκάη, παρακολουθώντας τα συμβάντα των τελευταίων ημερών.

Άνθρωποι εκδιώχνονται από τα σπίτια τους και μεταφέρονται με το ζόρι σε κέντρα απομόνωσης, ακόμα και με αρνητικό rapid test σε ορισμένες περιπτώσεις. Από τα τέλη Μαρτίου στη Σαγκάη επιβλήθηκε σκληρό lockdown και η πολιτική των «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορωνοϊού, στην οποία στόχος είναι η εξάλειψη του ιού. Η Σαγκάη έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα αφού οι δρόμοι είναι άδειοι και η μοναδική ανθρώπινη παρουσία είναι οι ένοικοι των οικιστικών συγκροτημάτων που στέκονται στην ουρά περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

Τις τελευταίες μέρες οι Αρχές της πόλης προχώρησαν στην επίταξη κτιρίων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως θαλάμους απομόνωσης για ασθενείς με COVID-19. Οι σκηνές των ενοίκων που σύρονται από τα σπίτια τους από αστυνομικούς έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολίτες μάταια ικετεύουν τους αστυνομικούς να τους αφήσουν να μείνουν στα σπίτια τους. Οι συνθήκες διαβίωσης στους θαλάμους απομόνωσης είναι τραγικές, με τους πολίτες να είναι στριμωγμένοι σε σειρές, με ενδιάμεση απόσταση λίγων εκατοστών, ενώ σε κάθε ελεύθερο σημείο είναι στοιβαγμένες οι αποσκευές τους. 

Χθες στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν, 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού, από 21.582 το Σάββατο, και 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Με πληροφορίες της στο ThemaOnline, η επιδημιολόγος Δρ Πανά, έδωσε τη δική της εκδοχή έναντι στις πρόσφατες εξελίξεις στη Σαγκάη.

Συγκεκριμένα, επισήμανε, πως δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι ισχύει και τι δεν ισχύει από όλα όσα ακούγονται αλλά διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για καινούριο στέλεχος.

Αναφέρθηκε στην πολιτική της Κίνας, την «μηδενική ανοχή», και το motto της χώρας για «zero covid» και εξέφρασε την διαφωνία της σε αυτή την τακτική της άμεσης εξάλειψης του ιού από τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε, «η χρήση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που χρησιμοποιεί τώρα η Σαγκάη, με στόχο την ανόσία της αγγέλης είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού υπάρχει χαμηλό υπέδαφος ανοσοποίησης στη χώρα». Δηλαδή, τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού είναι χαμηλά, διευκρίνισε.

Πρόσθεσε, πως αυτό συμβαίνει επειδή γενικά τα κινέζικα εμβόλια έχουν λιγότερη αποτελεσματικότητα και προσφέρουν λιγότερη προστασία από τον ιό σε σχέση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο και τις άλλες χώρες. Επίσης, ανέφερε, πως στην περιοχή εκεί υπάρχει πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη, μπροστά σε ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, την όμικρον, κάτι το οποίο δεν βοηθά. Τέλος, εξήγησε πως η χαμηλή ανοσία οφείλεται και στο ότι πρόκειται για έναν «επικίνδυνο πληθυσμό», έναν πληθυσμό που γενικά δεν έχει υψηλά επίπεδα ανοσίας, λόγω διαφορετικού τρόπου ζωής και κουλτούρας και λόγω υπερπληθυσμού.

«Δεν κατακρίνω κανέναν, αλλά είναι πολύ δύσκολή η μηδενική ανοχή», τόνισε η Δρ Πανά. Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να κάνουμε κάποιες προταιρεοποιήσεις και να διαχειριζόμαστε την κατάσταση με ισορροπία, χωρίς να φτάνουμε στα άκρα.

Καταληκτικά, δήλωσε, «Η λειτουργικότητα και η ισορροπία είναι τα απαραίτητα ζητούμενα σε αυτή τη φάση».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top